Баншите от Инишерин с 9 номинации за Оскар 2023

Баншите от Инишерин

Номинираният за 9 награди „Оскар“ „Баншите от Инишерин“ е в кината в страната от 3 февруари 2023 г.

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградата „Оскар“, които в началото на март се връчват за юбилейния 95-и път. Един от основните фаворите за спечелването на престижната статуетка е шедьовърът на Мартин Макдона „Баншите от Инишерин“, който беше отличен в цели девет важни категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий, монтаж и музика.

Останалите четири номинации бяха поделени между страхотните актьори, в лицето на Колин Фарел за главна мъжка роля, Брендан Глийсън и Бари Киогън за поддържаща мъжка роля и последна, но не на последно място – Кери Кондън за поддържаща женска роля.

Именно тe са във фокуса на ексклузивен поглед зад кадър, посветен на уникалната екранна двойка Фарел-Глийсън, които виртуозният Мартин Макдона събира за втори път след впечатляващия си дебют „В Брюж“. Видеото разкрива любопитни подробности, както за главните героите и как техните качества се припокриват с тези на Колин Фарел и Брендан Глийсън, така и за историята, в центъра на която е едно приятелство, чийто край разтърсва малката, затворена общност на усамотен остров край западното крайбрежие на Ирландия.

Изключително забавен, но едновременно с това и трогателно тъжен, „Баншите от Инишерин“ разказва за двама дългогодишни приятели Падрик (Фарел) и Колм (Глийсън), чиито отношения се оказват в задънена улица, след като Колм неочаквано решава да прекрати приятелството им. Поразеният Падрик прави неспирни опити да оправи връзката, но това само затвърждава решителността на Колм и когато той отправя отчаян ултиматум, събитията бързо ескалират с шокиращи последици.

Баншите от Инишерин

Режисьор и сценарист на Баншите от Инишерин е Мартин Макдона („В Брюж“, „Седемте психопата“, „Три билборда извън града“), а в ролите са Колин Фарел, Брендан Глийсън, Кери Кондън, Бари Киогън, Пат Шорт, Гари Лайдон и др.

„Баншите от Инишерин“ е отличен и с 3 награди „Златен глобус“!

Срещаме се с „Баншите от Инишерин“ от 3 февруари само в кината в страната:

Снимки: Форум Филм България