Баня преди лягане за по-добър сън

Топъл душ преди лягане помага за здрав сън.

Учени от Тексаския университет в град Остин и Университета на Южна Калифорния установиха, че топъл душ около 90 минути преди лягане значително подобрява качеството на съня.

Учените установили, че къпане около 1-2 часа преди лягане с температура 40–42.5 °C значително прави съня по-здрав.

Изследователите провели мащабен анализ на 5322 проучвания за влиянието при нагряване на тялото чрез вана или душ върху качеството на съня. Учените взели предвид и такива фактори, като преминаването от бодърстване към пълноценен сън, общото времетраене на нощния отдих и други.

Температурата на тялото, както и самият сън, се регулират от циркадните ритми, формиращи се от молекулярния ни часовник в хипоталамуса на нашия мозък.

Във втората половина на деня нашата телесна температура е по-висока с 1-1.5 градуса по Целзий, в сравнение със сънното ни състояние, когато тя спада до минимум.

Час преди заспиване, телесната ни температура спада с 0.25-0.5 градуса. Тя продължава да се снижава до своя минимум, когато настъпва късния период на съня. Следващото покачване на температурата е предвестник на събуждането.

Топлата баня – душ или вана, стимулира кръвообращението и спомага за ефективното извеждане на топлината чрез кръвоносната система на ръцете и краката. Така се снижава и телесната ни температура, стимулираща заспиването.

Продължителността на душа или ваната не е необходимо да е повече от 10 минути, за да заспи добре човек.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието Sleep Medicine Reviews през август 2019 г.

Снимка на душ: pixabay