БАН: Българите са с най-нисък среден ръст в Европа

българи на хоро

Българите се оказват най-ниската нация в Европа, твърди доц. Рачо Стоев от БАН.

Българите се оказват най-ниската нация в Европа, като факторите за това са както генетични, така и социални. Това обясни в интервю за БНТ доц. д-р Рачо Стоев – ръководител на секция Антропология и анатомия към Института по експериментална морфология, патология и антропология (ИЕМПАМ) при Българската академия на науките (БАН) на 13 февруари 2019 г.

От големите страни в Европа изглежда, че българите сме най-ниските, съобщи доц. Стоев.

Трудно е да се определи на какво точно се дължи, защото в една съседна Сърбия населението определено е по-високо, макар че социалните условия не са кой знае колко по-различни. Факторите са както генетични, така и социални, допълва доцента.

Най-ранните данни за средния ръст в България са по костни останки, обясни той. След Освобождението данни за ръста събира Българската армия, но не използва числови стойности. Антропологичните изследвания започват в началото на 20. век, обясни доц. Стоев.

Към ІІ.-ІІІ. век населението на нашите земи е малко по-високо от средното за онова време.

ръст

През ранното Средновековие населението се разрежда заради епидемията от чума, което се отразява на по-големия достъп до храна – затова не само в България, но и в цяла Европа средният ръст на населението се увеличава.

В Османския период българите са ниски – към 166 см., което е също в унисон с европейската тенденция.

В резултат на кризите след 80-те години в България средният ръст намалява с около 1 см. Същото явление се наблюдава в цяла Източна Европа, обясни антропологът.

Най-ниските стойности в България са достигнати при родените към 1996 и 1997 г.

Когато изследвахме ученици, бяхме изненадани, че 18-годишните момчета, родени точно тогава – 1996-97 г., имат същия ръст, като 15-годишните, а момичетата – както 13-годишните. Тъй като 15-годишните момчета и 13-годишните момичета още ще растат, те ще надминат този ръст, който се наблюдава при по-възрастното поколение. Т.е. – изоставането в ръста, в резултат на недобро хранене и лоши условия по време на “Виденовата зима” не е било наваксано и вероятно няма да бъде наваксано, както това не се е случвало и в други страни, обясни доц. Рачо Стоев.

Антропологът обаче не съобщи данни за средния ръст на хората в останалите европейски държави и не направи сравнение.

Бяха показани графики на изменението на средния ръст на мъжете по българските земи от ІІ. век насам и средния ръст на ученици и студенти от 60-те години на миналия век до началото на ХХІ. век.

ръст

Онлайн енциклопедията Wikipedia и сайтът averageheight.co също публикуват данни за ръста на мъжете и жените по света, които събират различни източници, както и библиотеката на Университета на Тюбинген в Германия.

Изследване на канадски учени за тенденциите в ръста на възрастните хора през последните 100 години (1896-1996 г.) в 200 държави е публикувано в изданието eLife на 26 юли 2016 г.

Снимка на хоро: Юлиана Николова; графики: ИЕМПАМ