БАН разработва добавки за лечението на социално значими заболявания

БАН

Българските учени търсят нови подходи в лечението на редица социално значими заболявания.

Нови методологии за приложението на природни продукти от растителен и животински произход от България за подпомагане на терапията на някои инфекциозни, злокачествени и нервнодегенеративни заболявания разработват учени от 7 института от Българската академия на науките (БАН) и 5 висши училища.

Научното сътрудничество е в рамките на първата по рода си национална научна програма за биомедицински изследвания в България „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед)“, съобщава уеб сайтът на БАН.

Очакванията след нейното реализиране са свързани с разработване на нови подходи в лечението на социално значими заболявания и намаляване на разходите за тяхното лечение.

Учени от седем института на Българската академия на науките участват в програмата за биомедицински изследвания. Екстракти от природни източници (като например билки и слуз от градински охлюви) ще се използват при получаването на биоактивни нискотоксични средства.

След анализ на антиинфекциозния потенциал на тези продукти, те ще се прилагат на in vitro системи.

Учените търсят алтернативни подходи при лечението на неопластичните и мултирезистентните инфекции, които са и най-смъртоносни.

Основната цел е да се противодейства на резистентността на човешкия организъм към най-често прилаганите лекарствени препарати и антибиотици.

Получените до момента резултати за антимикробния и антитуморен ефект на биоактивните вещества са впечатляващи.

Новополучените биоактивни вещества се изследват и за тяхното въздействие при лечението на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Първите резултати при използването на екстракт от охлюви за лечение на болестта на Паркинсон и Алцхаймер ще бъдат докладвани на световен конгрес на невробиолозите, който ще се проведе през лятото в Барселона.

Първоначалните in vitro експериментите доказват силна антитуморна активност на екстракта от коноп. Предстои да се установи с помощта на съвременни техники и методи механизмът на действие на този природен продукт, който успява да убие прицелно сам раковите клетки.

Получените в резултат на научни изследвания биологично активни средства по програмата ще бъдат тествани за бактериална резистентност. Резултатите ще се използват за разработването на антимикробни препарати с предварително зададени лечебни свойства. Ще се анализира въздействието им върху човешкия организъм и терапията с други лекарствени препарати.

Целта на тази програма беше да се използват богатите природни ресурси, с които държавата ни разполага, да се изолират биологично активни вещества, които ние пречистваме. Разработените продукти ще се тестват за невродегенеративни, антивирусни, антитуморни и регенериращи свойства, обясни проф. Павлина Дулашка.

По-интересните продукти от тях са черноморската рапана, градинският охлюв, черноморските раци, които са деликатеси, но ние не сме ги подбрали само, защото са деликатеси, а защото те съдържат тези биологично активни вещества, добави още тя.

Доц. Ива Угринова, която е директор на института по молекулярна биология и ръководител на един от осемте пакета, заложени в програмата каза, че голямата им мечта е да създадат лекарствен продукт, на но този етап целта им е да създадат съставки със статут на хранителни добавки. Тя обяви, че са започнали работа по програмата преди 2 месеца и вече имат резултати.

Получихме обнадеждаващи резултати, свързани с биологичната активност на една субстанция, която се извлича от растението канабис. Тук бързам да разгранича съставката, с която ние работим от тази съставка, която има психотропно действие. Ние не работим с нея. Те са две различни субстанции. Резултатите показват, че тази субстанция притежава много висока антитуморна активност. Искаме да изучим механизмите и да разберем на какво се дължи това, заяви доц. Угринова и добави, че вече имат резултати и от изследваните екстракти от черноморска рапана и градинския охлюв.

Там също намерихме някои субстанции, които имат добра биологична активност. Следващата ни стъпка е да правим комбинация от такива съставки, за да намерим още по-съвършена комбинация с още по-висока активност с ниски концентрации, подчерта тя и заяви, че тяхната мечта е да стигнат до създаването на лекарство, но това отнема около 15 години, а те не разполагат с такова време и финансиране.

Ние сме се фокусирали да достигнем до продукти със статут на хранителна добавка. Ние изследваме много неща, така че не мога да кажа какво точно ще открием. Между тях може да има добавка за стимулиране на имунната система, нещо което да забавя невродегенеративните процеси, нещо което да подпомага противотуморната терапия, обясни още доц. Угринова.

Програмата „Иновативни нискотоксични биологично активни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед)“ е финансирана от Министерството на образованието и науката и обхваща мащабни фундаментални и приложни научни изследвания. В присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев участниците представиха публично на 26 март 2019 г. основните насоки в бъдещата си работа в БАН.

Можете да видите и репортаж на агенция БГНЕС от събитието:

Снимка: БАН