Безалкохолната бира – идеална за спорт

бира спорт

Безалкохолна бира с добавен натрий е подходяща при физически тренировки.

Учени и пивовари се стремят да създадат идеалната бирена напитка за спортуващите.

Проучване, проведено в Университета по приложни науки на Австрия, показва, че безалкохолната бира, подсилена с малки количества натрий, може да е подходяща алтернатива на функционалните питиетата за спортистите.

Един от важните фактори те да се представят добре по време на състезания е водният и електролитен баланс на тялото.

Според учените, дисбалансът на тези параметри, може негативно да повлияе на физическото и когнитивно представяне на спортистите.

Целта на проведения експеримент беше да се създаде спортна напитка, която да отговаря на препоръчаните от ЕС концентрации на натрий 460 – 1150 милиграма на литър за „въглехидратно-електролитен разтвор“. Поради силното влияние на натрия върху вкуса на бирата той трябва да се добавя под формата на различни натриеви соли. Науката препоръчва количество натрий между 460-1150 милиграма/литър, каквата е и препоръката на ЕС.

Учените се съобразили и с изискванията за изотонична напитка за фитнес и спорт и извършиха и анализираха множество сензорни тестове.

Резултатите от това проучване показват, че е възможно да се направи безалкохолна бира с натриеви соли, за да се създаде идеална изотонична напитка за спортуващи.

Натриевият хлорид не е подходящ като добавка към бирата без алкохол поради вкуса му. Чрез използване на различни неорганични и органични натриеви соли не може да се установи разлика във вкуса дори от професионалните дегустатори.

Натриевата обогатена бира показа още по-добри вкусови свойства при тестове.

Ето защо, приемането не само на вода, но и на безалкохолна бира с добавен натрий, успешно хидратира организма и възстановява електролитния баланс на активно спортуващите.

Резултатите от проучването, проведено под ръководството на проф. Александер Йегер, са представени на 9-ия Европейски симпозиум Бира и здраве, състоял се на 24 септември 2019 г. в Кралската академия на науките в Брюксел, Белгия.

По-ранно проучване, обявено през 2010 г., показва, че бирата е полезна след спорт.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира:

Снимка на спортен мъж с бира: nyexe