Безалкохолното без захар също уврежда зъбите

безалкохолно

Диетични напитки и бонбони с изкуствени подсладители също вредят на зъбите.

Австралийски учени установиха, че напитките и бонбоните с изкуствени подсладители увреждат зъбите не по-малко от съдържащите захар, съобщиха агенциите ЮПИ и БТА.

Вредни за зъбите са киселините, които разтварят твърдата тъкан, като започват от емайла. Те се произвеждат от бактериите в устата, които се хранят със захар или въглехидрати. Затова би трябвало безалкохолните и храните с по-малко захар да намаляват киселините.

Учени от университета на Мелбърн обаче установиха, че разлика в щетите върху зъбите при напитки със и без захар почти няма.

Много хора не знаят, че макар и с намаляването на захарта да намалява рискът от увреждане на зъбите, смесването на киселини в някои храни и напитки може да предизвика не по-малко вредна среда и разяждане на зъбите, каза д-р Ерик Рейнолдс от университета на Мелбърн.

Учените провериха ефекта върху твърдостта на емайла от 23 вида напитки върху 70 човешки кътника. Те установиха, че почти няма разлика между напитките със и без захар. Повечето причиняват омекване на емайла от 30 до 50 процента.

Прясното мляко и водата са безопасни за зъбите. Кока-колата, разтворимите и енергийните напитки причиняват увреждания.

Учените тестваха също бонбони и печива без захар. 20 от проверените 32 продукта са с нежелана киселинност. Плодовите бонбони, особено с вкус на лимон, са най-вредни за емайла.

За по-здрави зъби учените препоръчват безалкохолните напитки да се заменят с вода и чай, както и да се чете съдържанието на етикета. Най-вредни за зъбите са лимонена киселина и фосфорна киселина.

Снимка: Peer