Безалкохолното причинява необичайно затлъстяване

Редовната употреба на безалкохолно води до драматично затлъстяване на обичайни и необичайни места, обявиха учените.

Безалкохолните напитки като цяло са лишени от всякаква хранителна стойност. Те просто са подсладена вода, която трупа мазнини на неподходящи места, съобщава rodales.com.

Изследвания на учените показват, че пиенето безалкохолно води до драматични увеличения на мазнините около черния дроб и скелетните мускули. Това може да доведе до инсулинова резистентност и диабет.

Проучване в САЩ показва, че хората, които пият безалкохолна напитка всеки ден в продължение на шест месеца, имат от 132% до 142% увеличение на мазнините в черния дроб и от 117% до 122% увеличение на мазнините около костите, както и 30% увеличение на триглицеридите в кръвта. Тази консумация е довела и до 11% увеличение на холестерола в сравнение с тези, които пият други напитки като вода и мляко.

Дори т. нар. диетични безалкохолни напитки рязко увеличават ширината на талията.

Проучване на Центъра за здравни науки към Университета в Тексас, САЩ, показало обезпокоително резултати. Учените наблюдавали в продължение на 10 години 475 възрастни. Резултатите показали, че тези, които консумирали диетични безалкохолни имали средно 70% увеличение на талията в сравнение с онези, които не пиели такива. Хората, които пиели по 2 диетични напитки дневно, пък имали до 500% увеличение на мазнините около кръста.

Друго проучване на същия екип, проведено върху лабораторни мишки с аспартан, изкуствен подсладител, който увеличава нивото на клюкозата в кръвта, показало, че се наддава на теглото, когато черният дроб посреща твърде много клюкоза, защото излишъкът се превръща в телесни мазнини. Т.е. прекалената консумация на безалкохолни с аспартан също води до затлъстяване.

Снимка: Vjeran Lisjak