Безалкохолното увеличава риска от инсулт при жените

Жените, които пият дори една безалкохолна напитка на ден, увеличават опасността от инсулт, установиха японски учени.

Ежедневната консумация на подсладени питиета увеличава с 80% риска от съсирек в мозъка, открили изследователите. При мъжете обаче опасността не е толкова голяма.

Откритието на учени от университета в Осака отчасти потвърждава американско изследване, публикувано по-рано тази година, което установи, че пиенето на подсладени напитки или нискокалорийни алтернативи увеличава риска от инсулт при двата пола.

Многобройни изследвания свързаха консумацията на газирани напитки с опасност от наднормено тегло и диабет тип 2, които са рискови фактори за инсулт. Малко изследвания обаче са разглеждали точната връзка между консумацията на безалкохолните напитки и съсиреците в мозъка.

Учените от Осака изследвали близо 40 000 мъже и жени на възраст между 40 и 59 години в продължение на повече от 18 години, като документирали хранителните им навици, включително консумацията на безалкохолно. В този период близо 2000 доброволци получили инсулт, пише агенция БГНЕС.

Учените анализирали напитките, които обичайно пиели пострадалите и ги сравнили с тези, които не получили съсирек в мозъка.

Резултатите показали, че жените, които пиели безалкохолно всеки ден увеличавали с 83% шанса да получат исхемичен инсулт, при който съсирек спира снабдяването с кръв на мозъка. Те не открили връзка с хеморагичния инсулт и сърдечните заболявания.

Снимка: sxc.hu