Безименният пръст показва риск от травма на коляното при мъжете

Безименен пръст, който е по-дълъг от показалеца, може да е сигнал за повишен риск от травма на коляното, показа изследване.

Изследването е проведено с участието на над 1000 възрастни от САЩ и е публикувано в изданието Arthritis & Rheumatism и  цитирано от агенциите Ройтерс и БГНЕС. Според него мъжете с по-голяма разлика между дължината на безименния пръст и показалеца са изложени на 78% по-висок риск от коленни травми.

Някои изследвания сочат, че разликата в дължината на пръстите е свързана с ранното излагане на тестостерон – още в утробата на майката. Разликата обаче не е имала ефект върху риска от травми при жените, както и за появата на артрит и при двата пола.

Не е ясен механизмът, по който се реализира повишения риск. Възможно е това да се дължи на факта, че хрущялът на ставите е чувствителен към тестостерон, който може да го прави по-уязвим на травми. Възможно е и просто по-агресивните мъже по-често да са изпадали в ситуации, при които може да бъдат травмирани.

Въпреки това рискът от колянни травми и артрит е свързан повече с възрастта, физическата активност и телесното тегло, подчертават изследователите.

Снимка: sxc.hu