Безплатни изследвания за хепатит B и C в София

УМБАЛ Александровска в София организира безплатни изследвания за инфекция с вируса на хепатит B и C при мъже и жени на възраст 18 – 65 г., съобщиха от болницата.

Скринингът започва на 27 февруари 2013 г. и продължава до изчерпване на лабораторните реактиви, пояснява агенция БГНЕС.

Желаещите могат да се изследват всеки делничен ден от 10.30 до 14.00 ч. в манипулационната на ДКЦ “Александровска” в София (в ляво от арката на болницата).

Тестуването се извършва с капилярна кръв – от пръста на ръката.

При положителен резултат, пациентите ще бъдат консултирани от гастроентеролог (с направление по НЗОК № 3 от личен лекар) всеки понеделник и сряда от 14.00 до 17.00 ч. в ДКЦ “Александровска” за определяне на терапевтично поведение и превенция на заболяването.

Над 1.5 % от населението в България е инфектирано с вируса на хепатит C, а носителството на вируса на хепатит B надвишава 8%. Това показват българските проучвания.

Въпреки провежданата имунопрофилактика в страната и постигнатото понижаване на заболеваемостта, хроничната инфекция с вирусите на хепатит B и C остава сериозен социален и икономически проблем за българското общество.

В по-голям процент от случаите, инфекциите с тези вируси протичат безсимптомно, поради което се установяват късно и във фаза на напреднало чернодробно увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено. Ранната диагностика на инфекциите с вирусите на хепатит B и C гарантира ефективно лечение и предотвратява риска от прогресиране на болестта в чернодробна цироза и чернодробен рак.

Снимка: Official U.S. Navy