Безплатни прегледи на хипофизната жлеза през есента на 2018 г.

клиника по неврохирургия

В УМБАЛ Св. Иван Рилски в София всеки вторник и четвъртък в има безплатни прегледи от 11 октомври до 13 ноември 2018 г.

Месец на хипофизната жлеза с безплатни прегледи провеждат в УМБАЛ Св. Иван Рилски, София.

Месец на метаболитната дисфункция, свързана с нарушение във функцията на хипофизната жлеза, стартира от 11 октомври в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. Инициативата е по повод Международния ден за борба със затлъстяването – 11 октомври. Освен неправилно хранене и недостатъчно движение, причина за него могат да бъдат и някои заболявания като аденомите на хипофизната жлеза.

В рамките на инициативата, която продължава до 13 ноември, всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа специалисти от Националния референтен център за ендоскопско лечение на хипофизни аденоми към Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ Св. Иван Рилски ще преглеждат безплатно.

Прегледите ще се провеждат в кабинет 18, ет.1. Те са предназначени за хора, които имат симптоми на заболяване на хипофизната жлеза или такива, които са били диагностицирани и искат да получат второ мнение.

За прегледите не се изисква направление, но е необходимо предварително записване на тел. 02/952 37 25 или на място в кабинета.

Хипофизните аденоми (ХА) са доброкачествени образувания, които могат да се наблюдават при всеки човек. Те представляват 10% от туморите на централната нервна система. Много често зад наднормените килограми и сексуалната дисфункция (при мъжете) и невъзможността за забременяване (при жените) се крият именно проблеми с функцията на хипофизната жлеза. Причината може да бъде неясна и във всеки един конкретен случай се нуждае от правилно диагностициране, лечение и проследяване.

Кои са симптомите, които подсказват за наличието на ХА:

  • Затлъстяване и покачване на телесното тегло с над 20 кг.
  • Силно главоболие във фронталната област на главата, което трудно се повлиява от лекарства.
  • Намалено зрение (пациентите мислят, че имат проблем с очите, но прегледът при офталмолог не показва отклонения).
  • Нередовна менструация, съпроводена с повишено окосмяване, себорея, невъзможност за забременяване при жените.
  • Сексуална дисфункция (понижено либидо, импотентност) при мъжете
  • Увеличение на крайниците, носа, шията, промяна на чертите на лицето
  • Постоянна умора, слабост в мускулите

Клиниката по неврохирургия на Университетска болница Св. Иван Рилски е най-голямата у в България. Разполага с 70 легла и 5 операционни зали и зала за ендоваскуларно лечение на съдови заболявания на мозъка.

В нея се намира Националният референтен център за ендоскопско лечение на хипофизните аденоми. Годишно в него се извършват 150-180 операции с ендоскопска техника, която гарантира минимална хирургична травма, по добър ефект от хирургичното лечение и по бързо възстановяване.

В центъра работят опитни неврохирурзи, които са специализирали в областта на ендоскопската хирургия на хипофизата у нас и в чужбина. Той е единственият в страната, тясно профилиран изцяло в ендоскопска хирургия на черепната база. Оборудван е с последно поколение техника, предназначена специално за този вид операции: ендоскопски апарати – светловоди, права и ъглова оптики, специални монитори и осветление, гаранитращи по добрата успеваемост от хирургичното лечение.

Снимка в неврохирургия: УМБАЛ Св. Иван Рилски