Безплатни прегледи срещу рак на гърдата в София през ноември 2008

От 15 октомври 2008 г. започва записването за 3,200 безплатни профилактични прегледа срещу рак на гърдата в столицата, дарени от кампанията От любов към живота на Avon.

Всяка жена, която желае да премине прегледа може да се запише на телефона в Националния онкологичен медицински център – 02/ 807 62 79.

Безплатните прегледи стартират на 5-ти ноември, пише dariknews.bg.

Проверка на Zdraven.bg установи, че всяка жена, която се запише и продиктува името си на натоварения телефон, трябва да направи повторно позвъняване след 7-ми октомври, за да се даде точен час и дата за прегледа. Допълнително ни бе съобщено, че прегледи не се извършват в дните събота и неделя. Съветваме работещите да се съобразят с това условие и да не се възпрепятства от работодателя желанието им за профилактичен преглед през работната седмица, защото здравето е над всичко.

Надяваме се също държавната адмивистрация и спонсорите на инициатива да не объркат формалностите при записването, за да не се създаде дискомфорт от полезното събитие, което и без това е доста ограничено за нуждите на здравето на жените в родината ни, но и доста похвално за честния спонсор. То, че държавата ни не се грижи за нас, е явно за всички европейци тези дни.

Според официалната статистика на Българския национален раков регистър всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година от рак на гърдата в България заболяват над 3500 жени. В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата, а близо 200 000 жени умират от това. Открит навреме, ракът на гърдата е 100% лечим.

Снимка: Sammis Co