Безсънието причинява инфаркт

будна жена в легло

Безсънието е свързано с повишен риск от инфаркт, особено при жените.

Хората, които страдат от безсъние, са с 69 на сто по-висок риск от инфаркт в сравнение с нестрадащите от това разстройство на съня, установи изследване, представено на годишната научна конференция на Американския колеж по кардиология (American College of Cardiology).

Авторите на изследването са провели наблюдения в период от девет години. Те са установили също, че хората, които спят по пет часа или по-малко на нощ, са по-застрашени от сърдечния удар. Страдащите едновременно от диабет и безсъние са двойно по-застрашени от удар.

„Безсънието е най-разпространеното разстройство на съня, но по много начини вече не е само заболяване, а повече житейски избор. Просто не отдаваме нужното значение на съня“, каза Йомна Дийн, студентка от университета на Александрия, Египет и автор на изследването.

„Нашето изследване показа, че страдащите от безсъние е по-вероятно да получат сърдечен удар, независимо от възрастта, и че инфарктите сполитат по-често жените с безсъние“, каза тя.

За своя мета-анализ изследователите извършили систематичен преглед на литературата, който даде 1226 проучвания – от тях девет проучвания, проведени в САЩ, Обединеното кралство, Норвегия, Германия, Тайван и Китай, били избрани за разглеждане. Като цяло били оценени данни за 1 184 256 възрастни (43% от които жени). Средната възраст на участниците била 52 години и 13% (153 881) са страдали от безсъние.

„Не е изненадващо, че хората с безсъние, които също са имали високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет, са имали дори по-висок риск от сърдечен удар, отколкото тези, които не са имали“, каза Дийн. „Хората с диабет, които също имат безсъние, са имали два пъти по-голява вероятност да получат сърдечен удар.“

Освен това хората, които съобщават за пет или по-малко часа сън на нощ, са с 1,38 и 1,56 пъти по-склонни да получат инфаркт в сравнение с тези, които спят съответно шест и седем до осем часа на нощ.

Резултатите от анализа са публикувани в специализираното издание „Clinical Cardiology“ на 25 февруари 2023 г.

Изследователката съветва да се поддържа добра хигиена на съня, стаята да бъде тъмна, тиха и прохладна и да оставяме далеч електронните устройства преди лягане.

Снимка на будна жена върху легло: Pexels / Pixabay