Без масло за здраво сърце

Според известен британски хирург-кардиолог, маслото трябва да бъде забранено при хранене, за да се защити здравето на хората, пише в-к Dayly Mail, цитиран от dariknews.bg.

Практикуващият хирург Шиам Колвекар твърди, че тази радикална мярка може да спомогне за спасяването на живота на хиляди хора, предпазвайки ги от инфаркт и други здравословни проблеми.

Британският кардиолог препоръчва на хората да ядат по-малко червено месо, да избират прясно мляко с по-ниско съдържание на мазнини и да използват в кухнята зехтин и олио (заб. Zdraven.bg препоръчва да изключите олиото).

Наситените мазнини предизвикват годишно около 200 000 случая на преждевременна смърт заради сърдечносъдови заболявания, показва актуална статистика на Световната здравна организация.

Възрастните хора употребяват средно по 800 грама наситени мазнини ежемесечно – с 20% повече от препоръчваното от специалистите, допълва агенция БГНЕС.

Ограничаването на консумацията на наситени мазнини може да спаси живота на до 3500 души всяка година, твърди специалистът.

Снимка: superfloss, sxc.hu