Белгия облекчава мерките срещу COVID-19 като достигна над 70% ваксинация

Антверпен, Белгия

Белгия е сред държавите, която премахва голяма част от мерките, защото достигна над 70% ваксинация срещу коронавирус.

Белгия премахва от 1 октомври 2021 г. изискването за носене на маски в хотелите, ресторантите, кафенетата, в магазините и на работа.

Причината да това решение на белгийското правителство е, че в страната ваксинираните против Ковид-19 вече са 85 на сто от пълнолетните граждани, по данни на националната статистика. Над 73% от цялото население на Белгия вече е напълно ваксинирано срещу коронавируса.

Задължението за носене на маски се запазва в болниците, старческите домове, в градския транспорт, във влаковете и на гарите.

Без маска няма да може да се посещава специалист, с когото не може да се запазва безопасно разстояние от 1.5 метра, отбелязват местни медии.

В Брюксел и Лиеж във френскоговорящия регион Валония повечето от облекченията няма да се прилагат заради все още високия брой новозаразени и по-малкото ваксинирани.

В столицата Брюксел от октомври 2021 г. на влизане в хотели, барове, ресторанти и за допускане до масови събития ще се изисква здравен сертификат, доказващ преболедуване, ваксинация или негативен PCR тест.

Снимка на Антверпен, Белгия: Katerwursty / Pixabay