Белият дроб издишва мазнините


Мазнините се издишват чрез белия дроб, изненадват експерти. Само дишане обаче не стига за отслабване.

Освен изгаряни с цел отслабване, мазнините могат да бъдат издишани чрез белия дроб, съобщиха агенциите Би Би Си и БТА, кат осе позовават се на резултатите от изследване на австралийски специалисти, които изучават метаболизма на микроскопично ниво.

Авторите на проучването от университета на Нов Южен Уелс обаче предупреждават, че отслабването няма да “мине” само с дишане, необходими са и спорт и тренировки.

За целите на изследването специалистите са проследили пътя на освобождаването на тялото от мазнините още от атомната им форма.

Какво се случва, когато мазнините се разграждат на съставните им части? Химическите връзки се разрушават – процес, при който се освобождават топлина и “гориво” за мускулите.

Атомите, от които са съставени мазнините, обаче се запазват, и по-голямата част от тях напускат тялото като въглероден диоксид чрез белия дроб.

Приетите от храната мазнини се складират в тялото в клетки, наречени адипоцити, под формата на съединения, известни като триглицериди. Триглицеридите са съставени от три типа атоми – въглеродни, водородни и кислородни. Когато се разграждат, около една пета от тях образуват вода, а четири-пети – въглероден
диоксид.

Водата се изхвърля чрез урина, изпражнения, пот, дъх, сълзи и други телесни течности и се възстановява чрез прием на питейна вода. Издишаният въглероден диоксид обаче може да бъде възстановен само чрез храна или прием на течности като плодов сок, мляко или напитки с добавена захар.

Тази биохимия не е непозната, но досега изглежда никой не е правил подобни изчисления. Резултатите от настоящото изследване показват, че белият дроб е основният отделителен орган с роля в отслабването, пишат авторите в коледното издание на British Medical Journal.

Специалистите отчитат, че човек губи средно 200 грама въглерод всеки ден, като около една трета от количеството се отделя по време на сън. Заменяйки един час почивка с умерено интензивна тренировка, например бягане, води до изхвърлянето на 40 грама въглерод от тялото, увеличавайки общото количество с около една пета до 240 грама.

В заключение изследователите казват, че ако искат да поддържат теглото си, хората трябва да балансират между количеството приемана храна и изгарянето и издишването на мазнините.

Отслабването изисква освобождаването на складирания в мастните клетки въглерод. Това потвърждава често повтаряния рефрен Яжте по-малко, движете се повече, казват изследователите.

В придружаващ коментар професорът по ендокринология д-р Том Барбър от университета на Уоруик, Великобритания, приветства настоящото изследването като интересно, новаторско и разбиващо погрешното схващане, че телесните мазнини само се “изгарят” като енергия. Това обаче не променя здравното послание за необходимостта от физическа активност в борбата срещу излишното тегло, казва експертът.

Снимка: Zdraven.bg