Белият хляб също е полезен за някои

бял и пълнозърнест хляб

Някои хора реагират по-добре на белия хляб, а други – на пълнозърнестия.

Хлябът се консумира ежедневно от милиарди хора, но доказателствата относно клиничните му ефекти са противоречиви. Белият хляб може да е идеален като филия за закуска, но често се избягва от здравните експерти поради ниската му хранителна стойност.

Въпреки това, може да има малка разлика в това как белият и кафявият хляб влияят на тялото, твърди проучване.

Учените от научния институт „Уайзман“ в Израел са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза и микроелементи на участниците, както и чревните им бактерии. Половината от доброволците получавали пресен пълнозърнест хляб с квас една седмица, а останалите – индустриално приготвен бял хляб. След това почивали две седмици и се разменили.

„Резултатите противоречат много на очакванията ни. Те показват, че няма клинично значима разлика между ефекта от тези два вида хляб за който и да е от измерваните параметри“, каза ръководителят на изследването проф. Еран Сегал.

„Не открихме значителни различни ефекти на вида хляб върху множество клинични параметри. Съставът на чревната микробиота остана специфичен за човека през цялото това проучване и като цяло е устойчив на интервенцията. Ние демонстрираме статистически значима междуличностна вариабилност в гликемичния отговор към различни видове хляб, което предполага, че липсата на фенотипна разлика между видовете хляб произтича от специфичен за човека ефект. Освен това показахме, че видът хляб, който предизвиква по-нисък гликемичен отговор при всеки човек, може да бъде предсказан единствено въз основа на данни за микробиома преди интервенцията. Заедно представяме подчертана персонализация както в метаболизма на хляба, така и в чревния микробиом, което предполага, че разбирането на хранителните ефекти изисква интегриране на специфични за човека фактори“, посочва екипът, провел проучването.

В крайна сметка някои реагират по-добре на белия хляб, а други – на пълнозърнестия. Според учените това зависи от личната гликемична реакция и индивидуалното съчетание на чревните бактерии. Общо обаче разликата между ефекта от двата вида хляб е малка.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание „Cell Metabolism“ през юни 2017 г.

Zdraven.bg допълва, че прекаленото похапване на бял хляб вреди на повечето хора, защото увеличава гликехимичния им индекс и с това удвоява риска от сърдечни проблеми, особено при жените.

Гликехимичният индекс е показател, който определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна.

Също така прекалената консумация на бял хляб води до хронична умора, доказаха американски учени през 2013 г.

Неоспорима полза на белия хляб обаче доказаха испански учени през 2014 г. Приемът му увеличава наличието на полезната чревна бактерия лактобацилус. Причината са рафинираните зърна в състава му.

Снимка на бял и пълнозърнест хляб: Джим Чемпиън