Белият хляб също е полезен за някои

бял и пълнозърнест хляб
хляб

Някои хора реагират по-добре на белия хляб, а други – на пълнозърнестия.

Учените от института Уайзман в Израел са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза и микроелементи на участниците, както и чревните им бактерии. Половината от доброволците получавали пресен пълнозърнест хляб с квас една седмица, а останалите – бял хляб. След това почивали две седмици и се разменили.

Резултатите противоречат много на очакванията ни. Те показват, че няма клинично значима разлика между ефекта от тези два вида хляб за който и да е от измерваните параметри, каза ръководителят на изследването проф. Еран Сегал, цитиран от агенциите Прес Асосиейшън и БТА.

В крайна сметка някои реагират по-добре на белия хляб, а други – на пълнозърнестия. Според учените това зависи от личната гликемична реакция и индивидуалното съчетание на чревните бактерии. Общо обаче разликата между ефекта от двата вида хляб е малка.

Zdraven.bg допълва, че белият хляб вреди на повечето хора, защото увеличава гликехимичния им индекс и с това удвоява риска от сърдечни проблеми, особено при жените.

Гликехимичният индекс е показател, който определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна.

Прекалената консумация на бял хляб води до хронична умора, доказаха американски учени през 2013 г.

Неоспорима полза на белия хляб обаче доказаха испански учени през 2014 г. Приемът му увеличава наличието на полезната чревна бактерия лактобацилус. Причината са рафинираните зърна в състава му.

Снимка: Джим Чемпиън