Белтък от яйце сваля кръвното налягане

Белтък от яйце намалява кръвното налягане, показва ново проучване.

Яйчният белтък може да помогне в борбата срещу хипертонията, установиха учени от Китай. Резултатите от техните изследвания бяха представени на 245-та конференция на Американското химическо общество.

Получихме лабораторни доказателства, че съдържащ се в яйчния белтък пептид, понижава кръвното налягане почти колкото лекарство за сваляне на кръвно, се казва в съобщението на ръководителя на изследването д-р Чжипен Ю, цитирано от агенциите РИА Новости и БГНЕС.

Изследователите са изучавали действието на въпросния пептид, наречен RVPSL, върху лабораторни мишки. Оказва се, че дори и при нагряване 93 градуса по Целзий, той запазва свойствата си. Има доказателства, че яйчният белтък запазва всички свои полезни свойства за понижаване на кръвното налягане дори и при по-висока температура.

Авторите на изследването са уверени, че пептидите, независимо дали се приемат в белтъците на яйцата или както отделна хранителна добавка, могат да станат допълнение към традиционната терапия срещу хипертония.

Снимка: Jan Kratailova