Бивша пушачка осъди производител на цигари за 300 млн. долара

Най-голямата американска тютюнева компания Philip Morris бе осъдена да плати 300 милиона долара на бивша пушачка, предаде агенция Франс прес.

Съд във Флорида, САЩ, постанови това решение, след като уважи иска на 61-годишната жена, която страда от заболяване на дихателните пътища. Това е най-голямата глоба, налагана на тютюнева компания в южния американски щат, отбелязва агенция АФП.

Philip Morris ще трябва да плати на Синди Ногъл 56,6 милиона долара за медицински разходи и 244 милиона долара за професионална грешка. Съдът постанови, че вината на жената е 10%, защото е започнала да пуши, уточнява dariknews.bg.

Синди Ногъл страда от емфизема, придвижва се с инвалидна количка и има постоянна нужда от дихателен апарат. Тя спряла да пуши през 1993 г., след като била пристрастена към цигарите в продължение на 25 години.

Синди призна своята грешка пред журито, заяви нейният адвокат Робърт Кели, но Philip Morris отказа да признае каквато и да била отговорност. Според Кели производителите на цигари се опитват да скрият истината за своите продукти от дълго време, но истината е известна.

През март 2009 г. същата компания бе осъдена да плати 145 милиона долара обезщетение на вдовицата на пушач след 10-годишна съдебна битка и три заседания на Върховния съд на САЩ, отбелязва още агенция Франс прес.

Снимка: sxc.hu