Билката орлов нокът предпазва от опасните слънчеви лъчи

Есенция от билката орлов нокът помага ефективно за защита от потенциално вредните ултравиолетови слънчеви лъчи.

В нов експеримент учени от Американското химическо дружество са наблюдавали как вещества, извлечени от орлов нокът, помагат да се блокира въздействието на ултравиолетовите лъчи върху кожата.

Учените открили, че кожата, която е третирана с есенция от орлов нокът, блокира много по-ефикасно ултравиолетовите лъчи, осигурявайки много по-висока степен на защита от вредното слънце. Освен това есенцията продължава да защитава кожата даже след продължително въздействие на слънцето.

Орловите нокти от векове са използвани в традиционната китайска медицина за лечението на простуда и треска. Съставки от него се използват за запазването на храни и в качеството на добавки в козметиката, особено при подмладяването на кожата, припомня агенция БГНЕС.

Орлови нокти или лоницера (Lonicera) е род покритосеменни растения от семейство Бъзови (Caprifoliaceae), пише Wikipedia. Включва около 180 вида листопадни и вечнозелени изправени или увивни храсти със срещуположно наредени прости целокрайни листа. Цветовете са разположени по два в пазвите на листата върху обща дръжка или пък по няколко във връхни топчести съцветия. Венчето е различно обагрено и разсечено дълбоко двуустно. Плодът е сочна ягода с няколко семена.

Някои от видовете Орлови нокти се използват като декоративни растения, заради богатия си цъфтеж и красивата листна маса. Те понасят добре подстригването и са подходящи за живи плетове и бордюри. Размножават се чрез семена, резници и деление на храстите.

Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение със специална колекция от над 30 български песни за любимото лято:

Снимка: Zdraven.bg