Билковите антиоксиданти – алтернатива на витамините и минералите


билки

Проучване посочва билковите антиоксиданти като алтернатива на витамините и минералите.

Билковите антиоксиданти са на път да се превърнат в алтернатива на витамините и минералите.

Това посочват публикуваните наскоро резултати от проучване на международен екип с участието на доц. Николай Цветков от Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев” към Българската академия на науките (ИМБ-БАН).

Изследването е публикувано през януари 2019 година в специализираното списание Oxidative Medicine and Cellular Longevity и в него са анализирани почти 300 000 научни статии за антиоксидантите.

Екипът, ръководен от молекулярния биолог проф. Атанас Г. Атанасов от катедрата по фармакогнозия към Виенския университет, установява, че фокусът на научното внимание се е променил рязко през последните години. Докато преди 2000-та година той е бил насочен предимно върху витамините и минералите, то последните изследвания изучават ефектите на растителните антиоксиданти и използването им за борба с оксидативния стрес, който е свързан с редица заболявания.

Продуктите с растителен произход, като например куркуминът, който се съдържа в куркумата или ресвератролът от червеното вино, могат да имат огромен потенциал, приложени самостоятелно или комбинирано за профилактика и лечение на редица заболявания, включително диабет и рак, казва доц. д-р Николай Т. Цветков от секция „Биохимична фармакология и лекарствен дизайн“ към ИМБ – БАН.

Публикацията се радва на огромно внимание сред научната общност по света, се похвалиха в уебсайта на БАН.

Предстои екипът да продължи работа по стартиралия наскоро проект КП-06-ОПР 03/8, финансиран от Националния фонд за научни изследвания на България (ФНИ), който ще проучва използването на нови хибридни молекули срещу невродегенеративни заболявания.

Снимка на билки: gate74