Билков туризъм

лавандула

Шест европейски държави ще развиват туризъм, посветен на билките.

Шест европейски държави заедно ще развиват алтернативен туризъм, посветен на билките. Бъдещият европейски ароматен път бе представено в Кипър, една от „спирките” по него.

Партньори в проекта MAPPAE (Medicinal and Aromatic Plants Pathways Across Europe; в превод Пътеки на медицинските и ароматните растения през Европа), който се съфинансира от ЕС (програмата COSME), са Кипър, Франция, Италия, Малта, Хърватия, Босна и Херцеговина.

Целта е създаването на туристически и културни тематични маршрути, свързващи европейски дестинации с общи традиции в областта на лечебните и ароматни растения.

Билките, които ще се разглеждат по маршутите са лавандула, роза, невен, копър, магданоз, розмарин, мента, мащерка, риган, босилек, дафинов лист, борови връхчета, хвойна, каперси, хелихризум.

С пресичащите цяла Европа „пътеки на билките” – от Франция до Кипър, на европейските туристи ще се предлага нов туристически продукт, вдъхновен от принципите на експерименталния туризъм. По този начин ще бъде подпомаган и малкият местен бизнес при достъпа му до европейския пазар.

Билковият маршут обхваща последователно Франция, Италия, Малта Хърватия, Босна и Херцеговина и Кипър. Вече се разработват 12 тематични маршута – по две 3-дневни ваканции във всяка от шестте държави, които свързват общо около 150 европейски билкови локации.

Във Франция маршутът преминава през Прованса, Алпите до Лазурния бряг. В Италия обхваща областите Пиемонт и Лигурия.

Островите Гозо и Комино в Малтийския архипелаг се обхождат по маршута на билките в Малта, а в Хърватия – стотици островчета из залива Кварнер. От Босна и Херцеговина се разглеждат билките в Херцеговина.

В Кипър атрактивният туристически маршрут ще минава основно през планината Тродос в централната част на острова с дестинация Пафос – Лимасол – Никозия. Той ще предлага посещения на градини за лавандула и рози, както и центрове за тяхната преработка. Интереса на любителите на аромати и вкусове ще привличат и ботанически градини, специализирани билкови и парфюмерийни паркове, маслинов парк.

Иновативният туристически европейски път на билките ще бъде представян на търсещите различна ваканция и чрез виртуални инструменти, цифрови платформи и приложения.

Снимка на поле с лавандула в Прованс, Франция: rdlh