Бионична протеза, задвижвана от ума, демонстрираха в САЩ

Бионична протеза, която се контролира от мисълта на носителя и дори възстановява част от чувствителността на кожата на ръката на ампутираната ръка, беше показана на научна конференция на Американската асоциация за развитие на науката през февруари 2011 година.

Над 50 души с ампутирани крайници, много от тях военни ветерани, загубили ръце и крака в боевете, са получили такива устройства, откакто те са разработени от доктор Тод Куикен през 2002 година.

Ръката използва технология, наречена – Насочена мускулна реинервация, която работи чрез пренасочване на сигналите от мозъка от нерви, които са били прекъснати от раната, към мускули, които работят и са здрави.

Преди повече от 20 години стигнах до извода, че настоящите протези наистина не използват добре способността си да подобряват функциите и движенията на подложените на ампутации“, заяви Куикен. “Имаше значителна нужда, на която не беше отговорено, и аз исках да развия технология, която да помогне“, добави той. “Необходим е още голям напредък, но направихме значителни стъпки за подобряване на възможностите на оперираните“.

Изследователите работят и в други насоки, пише агенция БГНЕС. Поставянето на компютърни чипове на повърхността на мозъка, за да се интерпретира нервната дейност, може да позволи на пациенти с травми на гръбначния мозък да контролират както компютърни игри, така и протези.

Използването на протезите обаче е изтощително за пациентите, поради което в момента учените работят по технология, която да облекчи използването на протезите и да го направи естествено.

Снимка: sxc.hu