Био храните може би намаляват риска от рак

кошница с плодове

Учени предполагат, че консумацията на органични храни може би намалява риска от някои видове рак.

Френски учени направиха изследване, проследяващо връзката с честотата на хранене с органични храни и риска от рак.

Проучването засякло, че хората, които твърдели, че редовно се хранели с био храни, имат по-нисък риск от развитие на рак и по-специално на неходжкинова лимфома и рак на гърдата след менопаузата, в сравнение с тези, които рядко или никога не ядели био храни. Резултатите му може би доказват евентуална връзка между консумацията на храни, при чието отглеждане е използвано намалено количество торове и химикали, и намаляване на риска от рак.

Екипът изследователи потърсил доброволци и разгледал диетата на 68 946 възрастни французи. Повече от три четвърти от доброволците са били жени (68%), на средна възраст 44 години. Всичките доброволци били разделени в четири групи, в зависимост от това колко често съобщават, че консумират 16 типа био продукта, включително плодове и зеленчуци, месо и риба, готови за консумация ястия, растителни масла и подправки, хранителни добавки и други продукти.

Периодът за проследяване варирал за всеки участник, но продължил средно малко повече от четири и половина години за всеки и през това време доброволците в проучването са развили общо 1340 случая на рак. Най-често срещан бил рак на гърдата (459), последван от рак на простатата (180), рак на кожата (135), колоректален карцином (99) и неходжкинова лимфома (47).

Сравнявайки обявената от участниците употреба на биологични храни и случаите на рак, изследователите изчислили обратнопропорционална връзка между честотата на хранене с био храни и цялостния риск от рак. Учените изчислили, че тези, които твърдели, че яли най-много био храни, били с 25% по-малка вероятност да развият рак. По-конкретните цифри показали, че те били с 73% по-малко вероятно да развият неходжкинова лимфома и с 21% по-малко вероятно да развият рак на гърдата след менопауза.

Дори и участниците, които са хапвали от малко до средзно количество био храни, са имали намален риск от рак, установили авторите.

Докато това е добре разработено проучване, няколко аспекта в него ограничават възможността за обобщаване на ролята на биологичната храна, особено за предотвратяване на рака. Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи дали е така, критикува направените изводите от авторите това проучване д-р Рут МакДоналд от Университета на Айова, САЩ, в интервю за Best Food Facts.

Оценката на приема на храната е трудна, а оценката на приема на органични храни е изключително трудно, казва д-р Чаваро, професор в катедра Хранене към Училището по обществено здраве към университета в Харвард за CNN. Това е така, защото решението да ядеш или био храна е решение, което има много силни социални и икономически фактори. Въпреки че авторите са имали възможност за достъп до информация защо хората избират да не ядат биологични храни, те са сложили всички, коита не яли биологични храни, под един знаменател, критикува също той, макар да споделя, че изводите в проучването са важни.

Авторите развиват теорията за възможно обяснение на намаляването на риска от рак при висока консумация на био храни, че то се дължи на замяната на конвенционалните храни с продукти на биологичното земеделие и био производството.

Чаваро каза също, че не е ясно дали количественото определяне на консумацията на биологични храни наистина е това, което авторите на изследването искали да измерят, или излагането на пестициди чрез храната.

Резултатите от настоящото проучване са публикувани в изданието JAMA Internal Medicine на 22 октомври 2018 г.

Ако тези констатациите бъдат потвърдени, насърчаването на потреблението на органични храни сред населението би могло да бъде обещаваща превантивна стратегия срещу рака, посочват авторите в своето заключение.

Zdraven.bg подчертава, че това е първото проучване, което твърди, че био храните намаляват риска от рак, но макар мащабно, то не разкрива никаква причинно-следствена връзка. Изводите са направени на база на доброволно попълнени най-общи анкети за хранителните навици с отговори за видове био храни, без да се отчитат дали съответната храна е наистина био, колко всъщност е био, къде е произведена, какъв вид храна е, както и не са отчетени други фактори на общото здраве на участници, защото ялите органични храни може би и спортуват, не пият и не пушат – все фактори, които намаляват риска от рак, а и периодът на наблюдение не е нито константен за всеки, нито достатъчно продължителен – едва под 5 години е. Затова се надяваме да бъдат наистина извършени допълнителни по-професионални изследвания, които евентуално да докажат тезата и данните в това проучване, което дори не отговаря на представително статистическо, а просто използва математика за пресмятане на проценти. Проучването дори не показва какво е количеството органична храна, която уж можела да намали риска от рак.

Знайте, че и био храните, и останалите са безопасни за ядене. Каквито и да изберете, важно е редовно да включвате плодове и зеленчуци във вашата диета, за да водите здравословен живот. Независимо дали плодовете и зеленчуците ви са органични или не, винаги ги мийте обилно преди употреба.

Снимка на кошница с плодове: diapicard