Бирата е полезна за кожата, косата и ноктите

бира

Консумацията на бира е полезна за кожата, косата и ноктите, твърдят експерти.

Бира в умерено количество има благоприятно действия за здравето и красотата на кожата, косата и ноктите заради естествените си съставки. Препоръчителната дневна доза бира е три децилитра.

Бирата е качествен източник на магнезий, калий, цинк, фосфор, силиций, мед, натрий, витамин B1, витамин B2, витамин B3, витамин B6 и витамин B12, а също и на аминокиселини.

Бирата изглажда бръчките на кожата. Причината за това е са витамините, минералите и биоактивните съставки и особено на полифеноли и хумолин, които спират преждевременното стареене.

Освен това благодарение на по-голямото количество на микроелементи като цинк, бирата помага кожата да е по-резистентна на акне и на климатичното влияние. Хмелът като основна съставка на тази разхлаждаща лятна напитка е естествен антиоксидант, заради което се използва в козметичната индустрия за производството на козметика за чувствителна кожа.

Още преди повече от четири хилядолетия пивоварите в Месопотамия използвали бирата за козметични цели. В древен Египет строителите на пирамидите пили бира за възстановяване на силите им, а знатните жени открили, че къпането и миенето с бира защитава кожата от кожни болести и допълнително я освежава, припомня агенция БГНЕС.

Също така много отдавна е известно, че бирата се използва и при грижите за косата. Бирата прави косъма по-блестящ и здрав, независимо дали се използва индустриално произведен шампоан или от домашната кухня.

Коктейлът от бира и мая пък помага срещу чупенето на ноктите.

Снимка на бира: Каролина Андраде