Бирата повдига настроението

бира

Доказаха научно, че бирата повишава настроението.

Германски учени доказаха, че бирата повишава настроението и изпълва човек със самодоволство, защото съдържа стимуланта хорденин.

Малцовият ечемик, който е основната съставка на бирата, е много богат на хорденин. Този стимулант активира допаминовите рецептори в мозъка. Това увеличава нивото на невротрансмитера в зоната, отговаряща за взимане на решения. Това и обяснява защо често човек не може да спре само с една бира.

Учените от университета Фридрих Александър в Ерланген-Нюрнберг, Германия, са изследвали около 13 000 молекули, за да открият какво може да активира допаминовите рецептори по същия начин като допамина.

Най-високи резултати получили за хорденина. Сега специалистите проверяват какви нива на хорденина в бирата са достатъчни за значим ефект върху мозъчния център за възнаграждения.

Въз основа на наличието му в бирата, ние твърдим, че хорденинът знамително допринася за ефекта от повдигането на настроението от бирата, пише екипът, провел проучването, в своята статия.

Изненадващо е, че вещество в бирата активира рецептора на допамин D2, особено защото ние не търсихме стимулиращи храни и напитки, допълни професор Моника Пишетсрийдер, един от съавторите на изследването.

Резултатите от това проучване са публикувани в специализираното издание Scientific Reports и като съобщение за медиите в уебсайта на университета Фридрих Александър.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира:

Снимка: Любомир Валдер