Бира за здраве

Пиенето на бира, но в умерено количество, разбира се, е полезно за здравето, твърдят учените. Как помага?

Умереното пиене на бира (но НЕ и препиването с нея) има многобройни благоприятни последици за здравето, показват изследванията, представени от MSN.com и цитирани от агенция БГНЕС:

Бира за здрави кости:
Изследване на университета в Калифорния показва, че голяма част от бирите на пазара съдържат достатъчно вещества, за да поддържа здрави костите и да предпазва от остеропороза. Други изследвания показват, че жените, които пият от време на време бира имат много по-голяма плътност на костите, отколкото онези, които се пазят от кехлибарената напитка: но не изпивайте повече от две бири дневно.

Бира срещу сърдечно-съдови заболявания:
Бирата има и свойството да ви предпазва от сърдечно-съдови заболявания: отново, пийте умерено. Изследване, реализирано в Харвард, показва, че любителите на бира, както и на други алкохолни напитки, е 40 до 60% по-малко вероятно да претърпят инфаркт.

Бира срещу холестерол:
Бирата понижава холестерола. Учените са установили, че хмелът, който придава горчив вкус на бирата, е добър източник на полифеноли, субстанции, които намаляват риска от появяването на рак и подсилват имунната система.

Бира за ум:
Бирата подпомага мисловната дейност. Умереното потребление на алкохол може да подпомогне и когнитивните функции, сочат данните от друго изследване. В рамките на експеримента, жените, които са консумирали до две чаши алкохол дневно, са имали с 20% по-добри резултати на тестове за оценка на когнитивните функции спрямо жените, които по принцип не пият.

Бира срещу рак на гърдата и простатата:
Бирата предпазва от рак на гърдата и на простатата, установило германско изследване. Учените от Германския онкологичен център в Хайделберг открили, че бирата съдържа силна молекула, която помага за предпазване от двата вида рак.

Снимка: Афонсо Лима

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира: