Бира за здрави кости

бира

Учените имат нови доказателства как бира помага за здрави кости.

Съдържанието на силиций в бирата е толкова високо, че консумирането на умерено количество може да влияе положително върху здравето на костите, сочи ново проучване.

Анализът на учени от университета в Калифорния, САЩ, стига до заключението, че съдържанието на силициева киселина в различните видове бира е около 56 милиграма на литър бира. Този химически елемент се намира в бирата, произведена от ечемик и хмел, докато безалкохолните бири имат най-слабо съдържание на силиций, информира агенция БГНЕС.

Учените катедрата Наука и технология на храните твърдят, че най-голямото съдържание на силиций в бирата се намира във формата на разтворима силициева киселина, която лесно се усвоява от организма. Те са проучили над 100 вида бира.

Силицият е особено важен за развитието на костната система, така че авторите на изследването смятат, че умереното консумиране на бирата може да помогне в лечението на остеопорозата. Резултатите от проучването са включени във февруарския брой от 2010 г. на изданието Journal of the Science of Food and Agriculture.

Други изследвания обаче показват, че прекалената употреба на бира вреди на здравето, затова не прекалявайте с количеството изпито пиво!

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира:

Снимка: engindeniz