Бира срещу затлъстяване, диабет и хипертония

халба бира

Съставка в бирата действа като лекарство срещу опасни болести.

Американски биолози от Университета в Орегон, САЩ, откриха в бирата съставката ксантохумол, съдържаща се в хмела, която може да послужи като лекарство срещу опасни заболявания като затлъстяване, повишено кръвно налягане и диабет.

В рамките на изследването учените захранвали мишки със свръхтегло с продукти, съдържащи много мазнини.

При такъв вреден хранителен режим се повишава рискът от допълнително затлъстяване и от повишено кръвно.

Оказало се, че гризачите които получавали хидрогенизирани производни на ксантохумола, се оказали със занижена инсулинорезистентност – фактор, водещ до диабет от втори тип.

По време на тестовете било установено, че получилите въпросната съставка опитни мишки били със понижена възприемчивост към лептина, предизвикващ чувството за глад. В резултат на това затлъстелите мишки започнали да ядат по-малко и стопявали излишното тегло.

Съобщение за резултатите от проучването са публикувани в пресцентъра на официалния сайт на държавния университет в Орегон, а пълния труд можете да прочетете ТУК.

Zdraven.bg припомня, че само умерена консумация на бира носи здравни ползи – до халба на ден. Препиването с бира носи само вреди на организма.

За доброто настроение на всички любители на пивото Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира:

Снимка на халба бира: Адам Бархан

loading...