Бира увеличава плодовитостта на мъжете, а кафе я намалява

Пиенето на бира увеличава плодовитостта на мъжете, а консумацията на кафе я намалява, твърдят експерти.

Халба бира на ден удвоява шансовете на мъжа да стане баща, показва ново изследване, цитирано от в-к Daily Mail.

Според същото изследване обаче мъжете, които искат да създадат семейство, трябва да намалят консумацията на кафе, защото само две чаши дневно намаляват шансовете им за бебе. Друго изследване установи, че вегетарианците имат по-ниско съдържание на сперма от мъжете невегетарианци и освен това тя е с по-лошо качество.

За целите на първото проучване учените от Massachusetts General Hospital в Бостън, САЩ, изследвали 105 мъже на средна възраст 37 години, чиято съпруга или приятелка се е подложила на ин-витро. Те попълнили подробен въпросник за хранителните си навици, който включвал въпроси за приема на алкохол и кофеинови напитки.

Количеството алкохол, което бъдещите татковци приемали, било умерено, като най-запалените пиячи пресушавали средно малко под три алкохолни единици. Например в халба бира Stella Artois се съдържат 2,7 единици. Изследванията показали, че няма връзка между количеството кофеин или алкохол, което изпивали и качеството на спермата.

Но мъжете, които пиели най-много алкохол, имали 57% шанс ин-витро оплождането да доведе до раждането на бебе. Това било с два пъти повече спрямо 28-те процента успех при хората, които пиели по-малко.

Когато учените изследвали приема на кофеин, те установили, че шансовете за бебе намалявали рязко от 52% при мъжете, които приемали малко кофеин, до 19% при тези, които приемали най-много. Проблемите настъпвали при прием на повече от 265 милиграма кофеин дневно. Чаша филтрирано кафе съдържа 140 милиграма.

На годишната конференция на Американското дружество за репродуктивна медицина в Хонолулу, Хавай, беше съобщено, че резултатите се обясняват с фактори като възрастта и теглото на мъжете. Учените не били наясно защо кофеинът и алкохолът имат такъв изразителен ефект върху раждаемостта при положение, че нямат никакво влияние върху качеството на спермата на мъжете.

Но според д-р Алън Пейси от университета в Шефилд, Англия, умереното социално пиене може да е от полза за двойките, които опитват да заченат по естествен път или чрез ин-витро оплождане, защото то помага за намаляване на стреса, цитира агенция БГНЕС.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на бирата с колекция от песни за бира:

а почитателите на кофеиновата напитка – със специална селекция от видеоклипове и песни за кафе:

Снимка: Easternblot