Бирата е полезна колкото плодове

бири

Пивото бира e полезно почти колкото плодове, твърдят български учени.

Освен свежест в летните горещини, благодарение на натуралните си съставки, свежата бира е полезна и за здравето при умерена консумация.

Нискоалкохолните естествени напитки като бира съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци като диня, пъпеш, ябълки и моркови.

Тези факти бяха потвърдено от български учени по време на 7-ата Национална конференция на Българското дружество по хранене и диететика, проведена в края на юли 2014 г.

Осъществено неотдавна изследване, базирано на 15 от основните марки у нас, доказва, че произвежданата у нас бира е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти като пролин и глутатион. Изследвани са и трите разновидности – светло, тъмно и пиво с плодови сокове.

Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна.

Глутатионът пък е протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда.

Пролинът е една от аминокиселините, които изграждат белтъците. Участва най-вече в структурата на колагена, а колагенът – това е основният белтък в съединителните тъкани. Това изследване развенча и мита, че в пивото почти липсва глутатион. Налице в резултатите е достатъчно високо количество от протеина, който се намира в плодовете и зеленчуците и играе важна роля за правилното функциониране на целия организъм. Изследването заключва, че пивото е отличен източник на нискомолекулни антиоксиданти за потребителя, присъстващи в напитката под балансирана и лесно достъпна форма, по-полезни дори от тези в морковите или бананите. Това обяви д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните, цитиран от БНТ на 2 август 2014 г.

Учените, провели изследването предупреждават, че не дават тема за оправдания на хора, злоупотребяващи с алкохола. Две дози по 330 милилитра за жените и 4 от същия грамаж за мъжете са допустимите количества според българските специалисти.

Снимка на бири: Quinn Dombrowski