Бира e полезна колкото плодове


Пивото бира e полезно почти колкото плодове, твърдят български учени.

Освен свежест в летните горещини, благодарение на натуралните си съставки, свежата бира е полезна и за здравето при умерена консумация.

Нискоалкохолните естествени напитки като бира съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци като диня, пъпеш, ябълки и моркови.

Тези факти бяха потвърдено от български учени по време на 7-ата Национална конференция на Българското дружество по хранене и диететика, проведена в края на юли 2014 г., съобщава агенция БГНЕС.

Осъществено неотдавна изследване доказва, че произвежданата у нас бира е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти като пролин и глутатион.

Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна.

Глутатионът пък е протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя 10-те най-смешни реклами на бира за всички времена:

както и най-забавните реклами на Хайнекен:

а също колекция с песни за бира:

Снимка: Quinn Dombrowski