
Бобовите храни укрепват сърцето.
Американски учени препоръчват да ядем повече бобови храни, за да укрепим сърцето си, дори и да е здраво.
Бобовите храни съдържат много протеини и фибри. Учените от университета на Колорадо, САЩ, потвърдиха, че когато те изобилстват в храната ни, нивата на лош холестерол в кръвта намаляват.
Учените изследваха влиянието на бобовите храни върху сърдечносъдовата система с помощта на мишки, страдащи от затлъстяване. Теглото на всички значително е намаляло по време на експеримента.
Бобовата диета е снижила нивото на холестерола им и значително е подобрила състоянието на сърдечносъдовата им система.
В изследването с хора участваха доброволци с диабет тип 2, пояснява агенция БТА.
Оказа се, че бобовите храни защитават организма от вредното действие на свободните радикали и намаляват увреждането на тъканите, свързано с преокисляване на мазнините. Това се отразява положително на състоянието на сърцето.
Сред бобовите култури са фасул, леща, грах, соя, фъстък.
Снимка на ястие със зелен фасул: Брус Матсунага