Богатите живеят по-дълго

богата жена

Статистиката показва, че богатите живеят по-дълго.

Бедните жители на Бруклин живеят средно с 11 години по-малко от богаташите на Уолстрийт, сочи социологическо проучване в САЩ.

Бруклин е един от 5-те района на Ню Йорк, а най-бедният квартал в Бруклин е Браунсвил. 76% от жителите му са афро-американци, а средната продължителност на живота тук е 74,1 години. В същото време жителите на Манхатън от баровските квартали около Уолстрийт живеят средно до 85,4 години – с цели 11 години повече.

Изследването показва, че здравословното състояние на цветнокожите е по-лошо от това на белите жители на Ню Йорк, отбелязва Мари Басет от здравния департамент на Ню Йорк, цитиран от агенците АФП и БГНЕС. Те по-често умират от сърдечни заболявания и рак, като в немалко случаи това става в млада възраст. Разбира се, в Браунсвил и престъпността е по-голяма, което става причина за смъртта на не малко млади хора.

В квартала Браунсвил живеят над 86 хиляди души, като 25% от възрастните не са завършили училище, а 40% от всички живеят под официалния праг на бедността. Там има и най-много носители на вируса ХИВ – 66 на 100 000 души, при 30 на 100 000 за останалите нюйоркски райони.

В Браунсвил се наблюдава и най-високото ниво на психически заболявания – два пъти повече, отколкото в останалите части на Ню Йорк.

Снимка: Dan Queiroz