Богати на калий храни за здраво сърце

спанак и сьомга

Богатите на калий храни помагат за здраво сърце.

Богати на микроелемента калий храни могат да помогнат за предпазване от инфаркт.

Това съобщава британското издание Express, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Храни като сьомга, спанак, банан, авокадо, кайсия, сладки картофи и др. са отличен източник на калий, ползите от който за добро здраве на сърцето са изяснени от авторите на настоящото проучване.

С цел да установят дали богатите на калий храни осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести, специалистите от университета на Алабама са направили експерименти с мишки. На гризачите били давали различни количества калий. Направен бил и анализ на отлагането на мазнини в артериите им.

Изследователите са открили, че при мишките, на които са давани най-ниски количества калий, се наблюдават повече мастни отлагания в артериите – състояние, известно като съдова калцификация. Същевременно при гризачите, получавали най-големи количества калий, била отчетена по-слаба съдова калцификация.

Резултатите от изследването ни разкриват ползата от адекватни количества калий за предпазване от съдова калцификация, както и неблагоприятния ефект от недостиг на елемента. Ако откритието с потенциал да бъде приложено при хора бъде потвърдено, на индивидите с повишен риск от сърдечносъдови болести може да се предписва калий с превантивна цел, казва съавторът на изследването Пол Сандърс, цитиран от агенция БТА.

Изданието отбелязва, че препоръчителната дневна от британската Национална здравна служба дневна доза калий при неспортуващи възрастни е 3,5 грама.

Естествени източници на калий са млако и млечни продукти, яйца, месо, риба, бобови растения като боб и леща, плодове като банани, фурми и папая, зеленчуци като спанак, зеле и магданоз, пълнозърнест хляб, ядки.

Снимка: Наотаке Мураяма