Богати на магнезий храни срещу деменция

банан и авокадо

Богатите на магнезий храни намаляват риска от деменция.

Широкомащабно проучване показва, че богатите на магнезий храни могат да намалят риска от деменция, съобщи Австралийския национален университет (АНУ) на 24 март 2023 г., цитиран от агенция БГНЕС.

Изследователите от Лаборатория за невроизображение и мозък към АНУ твърдят, че по-високият прием на магнезий в храната от по-млада възраст може да ни предпази от невродегенеративни заболявания и влошаване на когнитивните способности, когато навършим 40 години.

Установено е, че тези, които консумират повече от 550 милиграма магнезий всеки ден, имат мозъчна възраст, която е с приблизително една година по-млада, когато навършат 55 години, в сравнение с човек с нормален прием на магнезий от около 350 милиграма дневно.

Проучването, публикувано в „European Journal of Nutrition“ на 10 март 2023 г., установява, че при участниците, които са увеличили приема на магнезий с малко над 40%, се наблюдава по-малко свиване на мозъка.

Учените са накарали повече от 6000 когнитивно здрави участници от Обединеното кралство – на възраст от 40 до 73 години – да попълват онлайн въпросник пет пъти в продължение на 16 месеца, докато консумират ястия с различно съдържание на магнезий.

„Нашето проучване показва, че 41-процентно увеличение на приема на магнезий може да доведе до по-малко свързано с възрастта свиване на мозъка, което се свързва с по-добра когнитивна функция и по-нисък риск или отложена поява на деменция в по-късна възраст“, казва водещият автор и докторант Хаула Алатек от Националния център по епидемиология и здраве на населението. „Това изследване подчертава потенциалните ползи от храната с високо съдържание на магнезий и ролята, която той играе за насърчаване на доброто здраве на мозъка.“

Броят на хората по света, диагностицирани с деменция, се очаква да се увеличи повече от два пъти – от 57,4 милиона през 2019 г. до 152,8 милиона през 2050 г., което ще доведе до по-голямо натоварване на здравните услуги.

„Тъй като няма лек за деменцията, а разработването на фармакологични лечения е неуспешно през последните 30 години, се предполага, че по-голямо внимание трябва да се насочи към превенцията“, казва съавторът на изследването д-р Ерин Уолш от АНУ. „Нашето изследване може да послужи за разработването на интервенции в областта на общественото здраве, насочени към насърчаване на здравословното повлияване на мозъка чрез диетични стратегии.“

Богати на махнезий храни са банани, авокадо, черен шоколад, зеленолистни зеленчуци, бобови храни, ядки и някои тлъсти риби.

Снимка на авокадо и банани: Der_Mentor / Pixabay