Богати на полифеноли храни помагат за отслабване

шоколад и вино

Промяната на бактерии в червата може да помогне на човек да отслабне.

Иизследване, публикувано в списание Cell и цитирано от агенция БГНЕС, показва, че различните хора реагират различно на въглехидрати, което зависи от микса на милионите микроби в храносмилателната система на хората.

В зависимост от колониите от бактерии, някои хора могат да трупат килограми и от домати, докато други могат да ядат хляб и пица без никакви странични ефекти.

Професор Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон, Великобритания, откри, че при консумация на храни, богати на полифеноли, може да подобри състоянието на храносмилателната система и да намали телесната маса, без да се отказвате от хляба и картофите.

Богати на полифеноли са храни като черен шоколад, зелен чай, грозде, вино и др.

В теорията на учения са включени няколко вида въглехидрати, категоризирани според това колко бързо тялото ги превръща в глюкоза.

Колкото по-бързо е скоростта на горене на калориите, толкова по-бързо нараства нивото на кръвната захар. Скокът в кръвната захар също предизвиква покачване на инсулина. Комбинацията от тези събития, ако продължат дълго време, се смята, че водят до нездравословни метаболитни промени, водещи в крайна сметка до затлъстяване и диабет.

Тази хранителна догма е гръбнакът на съветите да се избягва яденето на храни като спагети, ориз, картофи и да бъдат заменени с алтернативи като боб и леща. Изследване на израелски учени, ръководени от Еран Сегал, показва един модел на многообразието. В проучването участвали 800 доброволци, на които учените следели всекидневно нивата на кръвна захар.

Хората се хранели с едни и същи храни, но имали различни нива на кръвна захар и това не се дължи само на различните възрастови групи и рискови фактори като наследствени заболявания и наднормено тегло. Разликите останали, дори, когато хората били групирани по сходни данни. Тогава индексът на кръвната захар също бил различен.

Учените открили, че разликата се дължи на микробите, които се крият в нас. Хората споделят само 20% едни и същи микроби, а всички останали 80% са строго индивидуални.

Чревните микроби и микробния профил на човек определят колко бързо организмът разгражда храната и я превръща в глюкоза. Според учените това има много по-силен ефект от вида въглехидрати, които се изяждат. Затова някои хора могат да ядат картофи и хляб, без това да им се отразява на фигурата.

Zdraven.bg поздравява всички със специални селекции с песни за храни, богати на полифеноли, като шоколад:

и вино:

Снимка: Кевин Шайн