Богати на селен храни срещу Алцхаймер

броколи и зеле

Богатите на селен храни помагат в борбата с Алцхаймер.

Храните, богати на селен, подобряват състоянието на пациентите с болестта на Алцхаймер, според данни, представени от китайски изследователи, съобщи агенция БГНЕС, като се позовава на агенция Синхуа.

Новото проучване показва, че богатите на селен съставки могат да предотвратят възпалението и оксидативния стрес.

Съвместният изследователски екип с учени от Института по микробиология на Академията на науките в Гуандун и други институции предлага потенциален механизъм за интервенция на богатите на селен съставки за подобряване на състоянието на пациентите с Алцхаймер. Такива елементи присъстват в много растения и микроорганизми, като например кръстоцветни зеленчуци, дрожди и гъби.

Сред богатите на селен храни са и яйца, риба тон, сардини, стриди, черен дроб, сирене, слънчогледови семки, чията и др. Семейството на кръстоцветните зеленчуци включва зеле, броколи, карфиол, рукола, репички и др.

Проучването показва също, че ензимната хидролиза и физическата обработка (като топлинна обработка, обработка под високо налягане и микровълнова обработка) са основните техники за модифициране на свойствата на диетичния селен.

Резултатите от проучването са публикувани в списанието „Critical Reviews in Food Science and Nutrition“ на 2 февруари 2023 г.

Болестта на Алцхаймер е неврологично заболяване, което се характеризира със загуба на паметта и намаляване на способността за учене и може да възпрепятства способността на човека да извършва ежедневни дейности и да влоши качеството му на живот.

Нараства интересът към полезните свойства на храната – особено богата на селен – за пациентите с Алцхаймер.

Снимка на броколи и зеле: Lino Lombardi / Pixabay