Болестта артериите бележи драстичен ръст

Болестта на периферните съдове артериит бележи драстичен ръст по света, алармират медиците.

Броят на хората, страдащи от артериит – заболяване на кръвоносните съдове, водещо до сериозно запушване или пълно блокиране на кръвообращението в долните крайници, се е увеличил с близо 25% за последните 20 години.

От 164 млн. души, страдащи от това заболяване през 2000, сега тази цифра се е увеличила на 202 млн. души, съобщава агенциия АФП. Повечето от тези хора живеят в развиващи се страни, сочи анализът, който бе публикуван в британското медицинско списание Lancet на базата на 34 отделни изследвания.

Повече от 140 млн. от тези хора живеят в страни с нисък стандарт, предимно в югоизточна Азия и западния Пасифик, включващ Китай и Япония.

Това заболяване артериит, което се среща при по-възрастни хора се дължи предимно на удължаването на средната продължителност на живота и заседналия начин на живот. Допълнителни фактори са пушене, диабет, повишен холестерол. Първите симптоми може да са болка или дисконфорт в прасеца или бедрото след по-продължително ходене, които изчезват след кратка почивка. Болката се появява при все по-кратки разстояния и допринася за по-заседнал начин на живот. Той от своя страна влошава състоянието на болния.

Тази болест на периферната кръвоносна система е станала световен проблем през 21 век и не може да се разглежда като болест на богатите страни, подчертава проф. Гери Фаукс от университета в Единбург, Великобритания, цитиран от агенция БГНЕС. Според него това драстично увеличение на броя на засегнатите представлява сериозен проблем за общественото здраве, тъй като освен със загуба на подвижност се свързва и с засилен риск от мозъчен удар или инфаркт.

Снимка: reallyeve

loading...