Болните от сифилис в България непрекъснато се увеличават

Болните от сифилис в България непрекъснато се увеличават, показва статистиката.

Официално регистрираните в България болни от сифилис са били 409 души през 2010 г. Информацията е на Центъра по обществено здраве и анализи.

Реалният брой на заразените е много по-голям, може би около 2/3 не попадат в статистиката, обясни пред в-к 24 часа д-р Мариела Хитова, управител на областния кожен център в София. Някои избирали самолечение с антибиотици, а други отивали в частни кабинети, където лекарите нямали изобщо ангажимент да уведомяват здравните власти за болните.

Някои пациенти нямат пари да си платят терапията, въпреки че тя не е много скъпа. Цената на терапията е от 50 лв. до 100 лв. Лечението на сифилиса обаче е амбулаторно, няма пътека, по която някои по-бедни или тежки случаи да бъдат приети в болница.

Кожният център в София работи с две фондации, които дават по 25-30 лв. на пациент за хапчета. “В миналото и лечението, и контролните прегледи бяха безплатни, затова и повече хора се лекуваха”, обясни д-р Хитова.

Сифилисът е циклична болест, периодично достига своя пик. Последно е бил към 1996-98 г. За България се смята, че пикът е през 12 г. За епидемична обстановка говорим, когато има над 50 заболели на 100 000 души, заяви проф. Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество.

Сифилисът е коварно заболяване, което дълго време може да протича незабелязано. През първите два стадия има клинични прояви – увеличени лимфни възли, обриви, които преминават от само себе си. Тогава болният решава, че се е излекувал. Причинителят – бледата спирохета, обаче навлиза в кръвта. Ако човек не се лекува, след 3-5 г. минава в третия стадий. Настъпват увреждания във всички вътрешни органи – мозък, сърце, черен дроб, стомах и др. Измененията са необратими.

Целта е да хванем пациента, докато е в първите два стадия, за да го излекуваме окончателно, поясни проф. Цанков. Според вида на антибиотика лечението тръгва от 30 лв. и стига до 150 лв. за 7 дни, обясни венерологът д-р Христина Хайдудова от университетската венерологична клиника в Плевен.

Бургаска област се води рискова зона за разпространението на болестта и нямало как болните да намалеят при постоянно увеличаващия се поток от туристи по Южното Черноморие, коментират специалисти. “Има скрита заболеваемост, тъй като през 2005 г. отпадна профилактиката по здравна книжка и статистиката не лови реалния брой на заразените”, обясни д-р Йотова, управител на Кожно-венерическия център в Бургас.

Засега при нас няма тенденция за увеличение на болните от сифилис, но като се има предвид цикличността на тази болест, пикът може да се очаква през 2012 г. Такава е прогнозата на д-р Райна Гърдева, управител на кожния център в Стара Загора.

Снимка: sxc.hu