Борбата с диабета започва от детска възраст

бяла захар

Още в детска възраст трябва да започнат мерки за превенция на диабета.

Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвратят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве.

Това заяви проф. Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и председател на Българската диабетна асоциация по време на обучението Часът на диабета, организирано с подкрепата на посолството на Великобритания в България на 14 ноември 2017 г. във ВМА.

По думите й, двата основни подхода в тази насока са именно здравословното хранене и движението.

В препоръките й влизат три до пет порции зеленчуци и плодове дневно и диета, богата на мононенаситени мастни киселини с включени много ядки, маслини, зехтин и авокадо, честа консумация на риба, връщане към супите и готвените ястия, пълнозърнест или тъмен хляб.

Що се отнася до движението – поне 40 минути разходка дневно, активно движение и спортуване, както и излети сред природата в почивните дни.

Наднорменото тегло също е рисков фактор, и този проблем стои много остро за България, обясни още проф. Даскалова. Според статистиката, близо 60% от хората над 18-годишна възраст у нас са с наднормено тегло, а 20% са със затлъстяване.

Борбата с диабета започва още от детска възраст, затова не допускайте децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си. Създайте им култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве и качество на живот като пораснат, призова още проф. Даскалова.

Zdraven.bg припомня, че покрай масовото световно затлъстяване още в детска възраст диабет тип 2 все по-често покосява децата и младите..

Снимка на бяла захар: Саша Джелан