Боровинки помагат след лоша диета

Хапването на боровинки намалява последиците от нездравословна диета, твърдят учените. Защо и как?

Шепа боровинки на ден може да ви помогне да намалите вредното въздействия на богатата на калории и мазнини диета.

Консумацията на малкия син плод намалява вредните последици от нездравословния ви режим. За първи път отглежданите в Северна Англия кисели плодове, включени в скандинавската диета, показали благоприятния си ефект върху кръвното налягане и различни видове възпаления.

Изследователите са на мнение, че доброто здравословно въздействие на боровинките се дължи на високите нива на полифеноли.

По време на изследването, проведено от Университета на Източна Финландия, мишки били подложени на диета с високо съдържание на мазнини за период от три месеца. При част от гризачите 5 или 10% от дневната им хранителна дажба била от боровинки.

Учените анализирали последиците от приема на киселия плод и съдържащите се в него вещества, като наблюдавали внимателно възпалителните процеси в клетките, съобщава агенция БГНЕС.

Резултатите показват, че при затлъстелите хора нивата на възпаление са много по-големи, което е свързано с болести като диабет, сърдечни заболявания, инсулт и високо кръвно налягане.

Специалистите изследвали и нивата на цитокина, произвеждат от белите кръвни клетки като имунен отговор на организма. Наблюдавани били и равнищата на глюкоза в кръвта, кръвното налягане и теглото.
Всички тези фактори увеличават риска от заболявания, свързани със затлъстяването, което било характерно при всички гризачи на мазна диета. Но боровинките намаляват възпалителните процеси, ефект на вредната храна.

Полифоенолите в полезните боровинки могат да намалят броя на мастните клетки в тялото с до ¾ или със 73% при големи дози и 27% при малки дози.

Снимка: maira.gall