Боровинки помагат срещу атеросклероза, твърдят учените.
Хапването на боровинки могат да предотврати опасността атеросклеротичните плаки да увеличат размерите си в артериите, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от агенция ЮПИ.
Ръководителят на изследването Сянли У от университета по медицински науки в Литъл Рок, Арканзас, заяви, че атеросклерозата е главна причина за инфаркти и инсулти, предаде агенция БТА.
Изследователите сравнили зони на атеросклеротични увреждания у 300 млади лабораторни мишки. Половината от гризачите 20 седмици били хранени с боровинки на прах, изсушени чрез замразяване – еквивалента на около половин купичка пресни боровинки, докато хранителният режим на останалите не включвал боровинки на прах.
Оказало се, че у мишките от първата група уврежданията върху две места на аортата са с 39% и 58% по-малки в сравнение с тези у гризачите, чийто хранителен режим не включвал боровинки на прах.
У всички мишки имало недостиг на аполипопротеин Е, което ги прави предразположени към атеросклеротични увреждания и по този начин ги превръща в подходящ модел за биомедицински изследвания и за изследвания, свързани с храненето.
Резултатите от изследването са публикувани в изданието Journal of Nutrition, пише actualno.com.
Снимка: sxc.hu