>

Босилек – лек за младост (с вкусна рецепта за пастет)

Ето всичко за полезния босилек – този лек за младост, както и вкусна рецепта за пастет от босилек.

Изследване на индийски специалисти сочи, че растението свещен босилек притежава свойствата на антиоксидант и помага на тялото да се бори с процесите на стареене.

Авторите на проучването, представено на конференция в Манчестър, Великобритания, са установили, че екстракт от растението предпазва организма от действието на вредните свободни радикали, информира агенция ЮПИ.

Листата на свещения босилек имат специфичен остър вкус и често се използват в азиатската кухня. В аюрведическата медицина растението отдавна се прилага за подмладяване. Резултатите от изследването потвърждават ползата от свещения босилек за лечението на редица заболявания.

Начин на употреба на полезния босилек, който публикува pharmacy-bg.com: Прилага се под формата на отвара от 1—2 чаени лъжички билка на 250 см3 вода, която се изпива за 1 ден.

Босилекът намира широко приложение в кухнята на южните народи, където поради топлия климат храната по-бързо се разваля. В този случай се проявяват консервиращите и антисептичните свойства на етеричното масло в босилека.

Босилекът се употребява като диуретично средство, при еластичен колит, като гаргара при заболявания на венците и при хрема, за трудно заздравяващи рани пресните листа или етеричното масло се прилагат външно във вид на лапи и мехлеми, противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и други, които се дължат на етеричното масло.

Ето и една приятна рецепта за пастет с извара и босилек от bgkulinar.net:

Необходими продукти:
200 г извара
30 сметана, квасена
2 бр. скилидки стар чесън
1 ч.л. босилек
1 ч.л. сушен магданоз
половин ч.л. лют червен пипер

Начин на приготвяне:
Магнадозът се нарязва наситно, чесънът се стрива.
Всички продукти се поставят в подходящ съд и разбиват с миксер на крем.
Сместа се пълни в бурканче или съдинка с капак и престоява няколко часа, да отлежи.
Използва се за мезе или за сандвич.

Снимка: Джон Шилинг