Босилек – лек за младост (с вкусни рецепти за пастет и песто)

пастет от босилек

Ето всичко за полезния босилек – този лек за младост, както и вкусни рецепти за пастет и песто от босилек.

Свещеният босилек с родина Индия отдавна е признат с неговите подмладяващи качества, като използвайки екстракта му в древната медицинска система Аюрведа за лечение на заболявания като треска, настинка, малария и диабет. Изследване на индийски специалисти сочи, че босилека притежава свойствата на антиоксидант и помага на тялото да се бори с процесите на стареене.

Изследователският екип, ръководен от д-р Вайлхав Шинде от Колежа по фармацевтика в Пуна, щата Махаращра в Индия, проучиха билката за свойствата й против стареене и състава й от антиоксиданти и представиха своите открития на Британската фармацевтична конференция в Манчестър, състояла се през септември 2008 г. Според тях екстракт от растението предпазва организма от действието на вредните свободни радикали.

„Проучването потвърждава традиционната употреба на билката като вещество, подхранващо младостта в аюрведическата медицинска система. Също така успяхве да се опишем как билката действа на клетъчно ниво“, каза д-р Шинде.

Листата на свещения босилек имат специфичен остър вкус и често се използват в азиатската кухня. В аюрведическата медицина растението отдавна се прилага за подмладяване. Резултатите от изследването потвърждават ползата от свещения босилек за лечението на редица заболявания.

Свещеният босилек, известен също като тулси (Ocimum tenuiflorum), е ароматно многогодишно растение от семейство Устноцветни (Lamiaceae), род Босилек. Той е местен вид в Индийския субконтинент и е широко разпространен като култивирано растение в югоизточните азиатски тропици. Тулси се култивира за целите на религиозната и традиционната медицина, а също и за неговото етерично масло. Той се използва широко като билков чай, често използван в Аюрведа, и има място в традицията на вайшнавите на индуизма.

В мащабно филогеографско проучване на този вид, проведено с помощта на последователности от геноми на хлоропласт, група изследователи от Централния университет в Пенджаб, Батинда, са установили, че това растение произхожда от Северна Централна Индия, пише Уикипедия.

Обикновеният босилек пък (Ocimum basilicum), известен още като „царска билка“, е едногодишно тревисто растение с голо четириръбесто стъбло, и се среща и в България. Разклонено достига до височина 60 см, пише Уикипедия.

Като билка и подправка от босилека се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене – преди цъфтежа. Съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли. Родина на босилека са тропиците на Азия и Африка. Отглежда се културно в Европа от векове.

Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози е токсичен. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци.

Изследвания върху обикновения босилек, чийто резултати са публикувани в специализираното издание Molecules през септември 2011 г. и в специализираното издание Journal of Food Processing and Preservation през юли 2021 г., също показват силните свойства на неговите антиоксиданти, потвърдени и с публикация в Journal of Functional Foods през декември 2021 г.

Според българската народна медицина, сок от пресните листа на босилека се използва при гнойни възпаления на средното ухо, както и при трудно заздравяващи рани.

Босилекът се употребява като диуретично средство, при еластичен колит, като гаргара при заболявания на венците и при хрема, за трудно заздравяващи рани пресните листа или етеричното масло се прилагат външно във вид на лапи и мехлеми, противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и други, които се дължат на етеричното масло.

Начин на употреба на полезния босилек:

  • Външно: жабурене, налагане, за бани.
  • Вътрешно: 1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл. вряла вода и кисне 2 ч.– пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно, подсладена с мед. Прилага се под формата на отвара от 1—2 чаени лъжички билка на 250 см3 вода, която се изпива за 1 ден.

Босилекът намира широко приложение в кухнята на южните народи, където поради топлия климат храната по-бързо се разваля. В този случай се проявяват консервиращите и антисептичните свойства на етеричното масло в босилека.

Ето няколко приятни рецепти за песто или пастет от босилек:

Пастет с извара и босилек

Необходими продукти:
200 г извара
30 сметана, квасена
2 бр. скилидки стар чесън
1 ч.л. босилек
1 ч.л. сушен магданоз
половин ч.л. лют червен пипер

Начин на приготвяне:
Магнадозът се нарязва наситно, чесънът се стрива. Всички продукти се поставят в подходящ съд и разбиват с миксер на крем. Сместа се пълни в бурканче или съдинка с капак и престоява няколко часа, да отлежи. Използва се за мезе или за сандвич.

Пастет с маслини и босилек

Необходими продукти:
200 г черни маслини
50 г босилек (около 5 листа)
5-6 с.л. зехтин
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:
Маслините се почистват от костилките. Слагат се в купа и се пасират с пасатор. Добавят се зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. Всичко се разбърква добре. Добавя се пресен босилек. Пасира се отново всичко много добре с пасатор. Подходящ за сандвичи и мезе.

Песто с босилек, пармезан и кедрови ядки

Необходими продукти:
75 г босилек
50 г кедрови ядки
50 г пармезан
2 скилидки чесън
100 мл зехтин
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:
Сложете босилека, кедровите ядки и чесъна в пасатор и пасирайте. Прехвърлете в купа и добавете пармезана и зехтина. Разбъркайте и овкусете с черен пипер и сол. Пестото е подходящо за свякакви макаронени изделия.

Песто с босилек, моцарела, мента, копър и ядки

Необходими продукти:
25 г пресен босилек
60 г моцарела
1 с.л. орехи
1 с.л. шамфъстък
1 с.л. сурови бадеми
2 с.л. сушени червени боровинки
25 г копър (пресен)
25 г мента (прясна)
1 малка скилидка чесън
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок – 1 с.л. прясно изцеден
1 с.л. зехтин
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:
Измийте ментата, копъра и босилека, подсушете ги. Накъсайте в купа зелените подправки, като премахнете дръжките им. Прибавете нарязаната моцарела, начуканите шамфъстък и бадеми, сушените боровинки, чесъна, лимоновия сок. Добавете зехтин, сол и черен пипер. Пасирайте за около минути, като сместа не бива да става на каша. Ако е необходимо, овксуете с още черен пипер, зехтин и сол. Пестото е подходящо за сандвичи.

Снимка на босилек и пастет от босилек: Ekologiskt_Skafferi / Pixabay