Боя за коса повишава риска от рак на гърдата

цветна коса

Редовната употреба на трайна боя за коса увеличава риска от рак на гърдата.

Честото боядисване на косата увеличава риска от развитие на рак на гърдата, установиха американски учени.

Резултатите от изследването са публикувани онлайн в специализираното издание International Journal of Cancer на 3 декември 2019 г., съобщи агенция БГНЕС.

Специалисти от Националния институт по здравеопазване в САЩ анализираха данните на 46 709 жени – бели и цветнокожи, участвали в проучване между 2003 г. и 2009 г., което изследва как околната среда и гените влияят на вероятността от развитие на рак на гърдата. При всички тези жени една от близките им роднини (сестра или майка) е страдала от това заболяване, но самите те са били здрави към момента на прегледа.

Установено е, че жените, които редовно са използвали перманентна боя за коса, имат 9% по-голям шанс да развият рак от тези, които не са използвали багрило.

Става дума за постоянни бои за коса, които съдържат вещества, които разрушават ендокринната система, а някои са и канцерогени.

При употребата на временните оцветители на косата, като кана напр., не са установени онкологични рискове.

“Учените и преди това са проучвали възможната връзка между боята за коса и рака на гърдата, но резултатите са смесени”, казва Александра Дж. Уайт, ръководител на изследването, в съобщение за пресата.

“В нашето проучване ясно виждаме риска от развитие на рак на гърдата, свързана с използването на перманентна боя за коса, особено за тези, които я използват често”, каза Уайт.

Освен това рискът е по-голям, колкото по-често жените използват тези средства.

Учените отбелязват, че техните открития са предварителни и не отчитат влиянието на други фактори.

“Хората са изложени на много фактори, които потенциално биха могли да допринесат за развитието на рак на гърдата”, казва друг съавтор на изследването Дейл П. Сандлър, ръководител на епидемиологичния отдел на Националния институт по екологични науки.

„Единственото, което определено можем да кажем, е да избягваме тези химически оцветители за коса, за да намалим риска от рак на гърдата”, допълни Сандлър.

Снимка на цветни коси: Хавиер Родригес