Бразилия пуска бърз анти СПИН тест в аптеките

Бразилия пуска евтин бърз орален анти СПИН тест в аптеките на страната.

Министерството на здравеопазването на Бразилия обяви на 1 декември 2013 г., че ще разреши от февруари 2014 г. на аптеките да продават бързите диагностични тестове за ХИВ на цена малко под четири долара (три евро или около 5.80 лв).

Предимство на този тест е, че всеки човек с помощта на малко слюнка, може да направи диагнозата бързо и дискретно, каза директорът на отдела за борба със СПИН Фабио Мескита, цитиран от агенция БГНЕС.

Целта на бразилското правителство е да се даде възможност на повече хора със СПИН да започнат третиране с препарати, а и да се намали с 96% риска от зараза.

Правителството обяви, че всички възрастни с ХИВ ще получават антиретровирусно лечение, включително и тези, чиято имунна система все още не е засегната.

Бразилия ще стане първата страна в света, която създава превантивно лечение на СПИН чрез системата за обществено здравеопазване, твърди министърът на здравеопазването Алехандре Падилха.

Според Министерството на здравеопазването в момента в Бразилия около 150 хил. от общо 700 хил. болни от СПИН, са заразени с вируса, без да го знаят, посочва агенция АФП.

Снимка: Wheeler Cowperthwaite