Броколи, краставица и авокадо подмладяват

броколи и авокадо

Съставка в полезните броколи, краставица и авокадо е с доказано подмладяващ ефект за организма.

Естествена съставка в броколито, краставицата и авокадото има подмладяващ ефект, показват резултатите на изследване на Вашингтонския университет в САЩ.

Белтъкът никотинамид мононуклеотид (НМН) забавя влошаването на функцията на черния дроб и очите, намаляването на костната плътност и забавянето на метаболизма, както и компенсира загубата на енергия, смятана за основна причина за стареенето на тялото, обясняват учените.

Изследователите тествали съставката с възрастни мишки, за да разберат дали ще успее да забави процеса на физическо остаряване и същевременно да забърза метаболизма им до нивата на доста по-младите екземпляри. След разтварянето й във водата им за пиене, тя навлизала в кръвта в рамките на три минути и се превръщала в никотинамид аденин динуклеотид (НАД) – основен елемент при произвеждането на енергия.

Намерихме начин да забавим влошаването на физиологичното състояние у възрастните мишки. Това означава, че те имат метаболизъм и енергийни нива като тези на младите мишки, казва авторът на проучването професор доктор Шиничиро Имаи от Вашингтонския университет, цитиран от прес центъра на университета.

И тъй като човешките клетки имат същия процес на енергийна продукция, се надяваме, че ще успеем да приложим метода, за да могат възрастните да имат по-здравословен живот и да се чувстват по-добре, добавя той.

Резултатите от експеримента са публикувани в специализираното издание Cell Metabolism на 27 октомври 2016 г.

Снимка на салата с броколи, авокадо и краставица: Кейт МакДъфи