Броколи помага срещу белодробни бактерии

Броколито помага на имунната система да прочиства белия дроб от вредните бактерии, пише сп. New Scientist, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

За да функционира правилно органът, белите кръвни клетки, известни като макрофаги, отстраняват бактериите и отпадъците, които се натрупват в белия дроб и причиняват инфекции. Тази почистваща система не функционира правилно при пушачите и хората с хронични обструктивни белодробни заболявания, обяснява actualno.com.

Учени от университета Джонс Хопкинс в Балтимор, САЩ, са установили, че тютюнопушенето унищожава химическа пътека, известна като NRF2, която играе роля в активирането на макрофагите.

Авторите на изследването са установили още, че растителният химикал сулфорафан, който се произвежда от зеленчуци като броколите, карфиола и други кръстоцветни, когато са увредени като например сдъвкани, възстановява тази пътека.

В експерименти с дефектни макрофаги от дробовете на пушачи и с мишки сулфорафанът е стимулирал пътеката NRF2 и е възстановил способността на белите кръвни клетки да разпознават и поглъщат бактериите.

Сулфорафанът в броколите е в прекурсорна форма и се преобразува в активно съединение под въздействието на ензими в слюнката и бактерии в червата, допълват изследователите, съобщава агенция БТА.

Предишни изследвания покацват, че броколито е ефективно за пренеция от рак на белите дробове и рак на стомаха.

Снимка: sxc.hu