Редовната консумация на броколи предпазва срещу остеоартрит, обявиха учените.
Броколи предпазва не само от рак, но и от остеоартрит, съобщи агенция UPI, позовавайки се на британски учени.
Екип от университета на Източна Англия откри, че биоактивният компонент сулфорафан в броколито блокира ензимите, които разрушават ставите при остеоартрит. Така признатият вече за суперхрана зеленчук се оказа още по-полезен от очакваното, предаде агенция БТА.
Учените започват тригодишни изследвания, с които ще проверят ефекта и на други съставки на храната върху остеоартрита, допълва actualno.com. Сред тях са диалил дисулфид от чесъна, който в лабораторните опити предотвратява разрушаването на хрущяла.
Остеоартритът е най-разпространената форма на артрит.
Снимка: morguefile.com