Бум на трихинолоза в България

сланина с месо

България е на челна позиция в ЕС по зарази с трихинолоза.

15 нови случая на заразени с трихинолоза са регистрирани в Бургаска област само през месец декември на миналата година. През 2017 г. заболелите в страната са общо 55, съобщи Министерството на здравеопазването (МЗ) на 6 януари 2018 г.

България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза в Европейския съюз – трето, след Полша и Румъния.

По тази причина, с оглед активния ловен сезон, за предотвратяване на заболявания от трихинелоза МЗ препоръчва задължителното извършване на санитарно-паразитологично изследване в акредитирана лаборатория на дивечовото месото и на месото от домашни и диви свине.

Гражданите трябва да избягват консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка, съветва МЗ.

Трихинелозата е паразитно заболяване причинено от хелминти, които причиняват възпаление на чревната лигавица. От една страна, тя протича като тежко, понякога дори смъртоносно, а от друга, причинява значителни стопански загуби поради изключване на месото на трихинелозните свине от консумация.

Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и местни продукти, заразени с трихинелни ларви в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти като кайма, наденица, суджук, луканка, сланина, съдържаща месо и др.

Заболяването се среща повсеместно, най-често през есенно-зимния сезон, което е свързано както с активния ловен сезон, така и с кланичния период на свинете, отглеждани в личните стопанства.

Основните причини за високата заболяемост от трихинелоза са недостатъчната здравна култура и липсата на информираност сред населението.

Друг фактор е недобрият ветеринарно-медицински контрол на меса, добити основно от лов и домашно свиневъдство. Поради тази причина висок риск от заразяване съществува при ловците, при хората, които се занимават с отглеждане на домашни свине и при консумиращите сурови месни продукти или такива с недостатъчна термична обработка.

Клиничните симптоми на трихинолоза са повишаване на температурата, вялост, липса на апетит, повръщане, диария, отслабване, болки в мускулите, залежаване, затруднено дъвчене и преглъщане, ускорено и затруднено дишане, отоци по главата, краката, клепачите.

В практиката почти не се диагностицира прижизнено, понеже това е доста несигурно. При съмнения за трихинелоза следва незабавно да потърсите медицинска помощ от личния си лекар, както и да направите консултация с лекар паразитолог.

Снимка на сланина с месо: Дейвид Бейли