Бутан ударно имунизира почти цялото население срещу коронавирус

Бутан

Кралство Бутан скоростно ваксинира над 85 на сто от пълнолетното си население срещу коронавирус.

Бедното хималайско кралство Бутан, което граничи на север с Китай, а на юг с Индия, и на което България дари ваксини, скоростно ваксинира над 85 процента от пълнолетното си население срещу коронавируса, предаде агенция Франс прес, цитирана от БНР.

За една седмица са поставени втори дози на 454,000 от общо 530,000 души пълнолетно население, съобщи УНИЦЕФ. Населението на Бутан наброява малко над 760 хиляди души към 2019-та по данни на Световната банка (или около половин София).

Това е станало възможно след истинска вълна от дарения от целия свят – 500,000 дози от ваксината на Moderna от САЩ и 250,000 дози от ненужен на Дания запас от ваксината на AstraZeneca.

„Всички бутанци трябва да се ваксинираме, за да спрем наистина тази напаст. Ако например 90% го направят, а останалите 10% не искат, няма да има смисъл. Затова се надявам всички да се имунизират“, заяви жител на столицата на Бутан Тхимпху.

В кралството се очакват и още над 400,000 дози ваксини от Китай, Хърватия, България и от други страни.

България дари на Бутан 172,500 дози AstraZeneca, поради слабия интерес към ваксината в родината.

„Светът може да се поучи от Бутан, който няма достатъчно лекари и медицински сестри, но пък има много решителен крал, който мобилизира обществото в името на общото им здраве“, заяви пред Франс прес представителят на УНИЦЕФ в Бутан Уил Паркс на 26 юли 2021 г.

Припомняме, че на 14 юли 2021 г. Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19 между Република България, Кралство Бутан и AstraZeneca и проект на двустранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19 между Република България и Кралство Бутан. Разходите по доставката се поемат от Бутан.

Кралство Бутан е малка държава в Хималаите, която граничи с автономния регион Тибет на Китай на север и северозапад и с Индия на изток, юг и югозапад. Дължината на границата с Китай е приблизително 470 километра, а с Индия 605 километра. Бутан граничи с индийските щати Аруначал Прадеш, Асам, Западен Бенгал и Сиким. Общата дължина на границите на страната е 1075 километра. Кралство Непал на запад, Бангладеш на юг и Мианмар на югоизток са други близкоразположени държави до Бутан, като Бангладеш и Непал са разделени от Бутан от съвсем малка ивица индийска територия, уточнява Уикипедия.

Бутан

Дължината на Бутан е съвсем малко по-голяма от ширината ѝ. Общата площ на страната е 46 500 км². Поради своята отдалеченост от морета, Бутан не притежава никакви териториални води. Формата, площта и планинското разположение на страната могат да се сравнят с Швейцария, затова понякога Бутан е наричана Азиатската Швейцария.

Кралство Бутан се класира на осмо място сред 20-те най-щастливи страни. След нея са държави като САЩ, Люксембург, Япония и др., докато гражданите на България са на дъното в класация и сред най-нещастните.

Населението на Бутан е младо – средната възраст е 24.3 години, като за мъжете тя е 25 години, а за жените – 23.7 години. Бутан има положителен естествен прираст, възлизащ на 1,2% годишно. По вероизповедания населението се дели на будисти 75% и индуисти 25%. Бутан е единствената страна в света, напълно забранила тютюнопушенето и търговията с тютюн.

Снимки от Бутан: Pixabay